10-09-2018

Veel belangstelling voor opening Glans en Geluk

Zaterdag 8 september opende burgemeester Pauline Krikke onder grote belangstelling de tentoonstelling Glans en Geluk - Kunst uit de Wereld van de Islam. De tentoonstelling zet de schijnwerpers op het ornamentele karakter van islamitische kunst en de verhalen over cultuur, traditie en ambacht.

‘Ik hoop dat de tentoonstelling een brug slaat tussen de verschillende culturen in Den Haag.’ Met deze woorden besloot Krikke haar speech, waarin zij ook benadrukte dat islamitische kunst onlosmakelijk verbonden is met het culturele erfgoed van Nederland.

Symbolisch was de avond tevens het startschot voor een uitgebreid publieksprogramma in samenwerking met schrijvers, koks, musici en vele andere partners, die zich de komende tijd gaan inzetten om de positieve boodschap van Glans en Geluk ook buiten de museummuren uit te dragen. De opening gaf een voorproefje van de literaire, culinaire en muzikale activiteiten die het museum in dit kader organiseert.

Zo droeg de achttienjarige schrijver Hizir Cengiz een persoonlijk verhaal voor, waarvoor hij zich had laten inspireren door een zestiende-eeuws Turks tapijt in de tentoonstelling. Emine Bostancı toonde haar talent op de kamanche (een strijkinstrument uit het Midden-Oosten) en de band van ud-speler Amer Shanati trakteerde de gasten op eigen composities en improvisaties waarin diverse muzikale tradities uit de wereld van de islam samen kwamen. Zina Abboud, bekend van het kookboek Mijn Syrische Keuken, verzorgde de catering.

Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam is te zien van t/m 3 maart 2019. Kijk voor meer informatie op het publieksprogramma op: www.gemeentemuseum.nl/glansengeluk

Het publieksprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds