16-11-2017

Tentoonstelling New Babylon Award

Carlijn Kingma, Maquette, 2017, collectie van de kunstenaar

Het Gemeentemuseum Den Haag en de leerstoel Geschiedenis van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft lanceren gezamenlijk een prijs voor het beste afstudeerproject aan de TU Delft op het snijvlak van architectuur en kunst. De prijs bestaat uit een tentoonstelling op basis van het eindexamenwerk in de Mondriaan & De Stijl-vleugel in het Gemeentemuseum. Carlijn Kingma (Zutphen, 1991) is de eerste winnaar van deze New Babylon Award.

“Net als Constant Nieuwenhuys of de kunstenaars van De Stijl, zoekt Kingma naar een balans tussen architectonisch ontwerp en beeldende kunst”, verklaart juryvoorzitter en museumdirecteur Benno Tempel. “In haar werk schept zij nieuwe werelden waarin bestaande grenzen tussen kunst en leven vervagen. Daarmee staat zij in de traditie van radicale denkers van wie er velen zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Met de prijs willen we onderstrepen hoe ook de nieuwe generatie kunstenaars en architecten op zoek zijn naar vormen die het leven transformeren tot kunst.”

Carlijn Kingma studeerde dit jaar af aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Tijdens haar opleiding raakte ze geïnteresseerd in de kracht van de utopie. Kingmas tekeningen en modellen tonen de utopie als een plek waar het haalbare en het verlangen kunnen samensmelten tot ongekende, nieuwe werelden. Samen vormen de werken een alternatieve cartografie van de hedendaagse maatschappij waarin onze hang naar een ‘Utopia’ wordt onderzocht.

De tentoonstelling Carlijn Kingma – Utopia in zicht is te zien van 21 november 2017 t/m 26 februari 2018.