27-02-2019

RKD verwerft Disneykaart van Mondriaan aan broer Carel

Van Reekum-van Moorselaar Stichting schenkt archief Carel Mondriaan aan RKD

Achterzijde van briefkaart van Piet Mondriaan aan zijn broer Carel, 2 oktober 1938. © RKD

We feliciteren het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis een bijzondere verwerving! Dankzij een genereuze schenking van de Van Reekum-van Moorselaar Stichting is het RKD in het bezit gekomen van onder meer een Disneykaart, die onderdeel uitmaakt van het archief van Carel Mondriaan. De Stichting verwierf het archief begin december op een veiling om het aan het RKD te kunnen schenken. De schenking versterkt de positie van het RKD als centrum voor de studie naar leven en werk van de bekende kunstenaar. Het archief bevat onder meer enkele briefkaarten van Piet Mondriaan aan zijn broer Carel.

Disneykaart

Op 2 oktober 1938 stuurde Piet Mondriaan zijn broer Carel vanuit Londen het volgende verhuisbericht:

"Aardig dat je kwam kijken. Dank ook voor jelui aardige brieven. Voorloopig vertel ik je dat ’t hier best bevalt. De huisheer heeft de kamer laten schoonmaken door blanche-neige and de eekhoorn de muren laten witten met zijn staart. Zoogauw als ik kan schrijf ik. De leelijke feeks “oorlog” is gelukkig voorloopig weg, heh."

Piet Mondriaan schreef deze tekst op een Disneykaart, met daarop de dwerg Doc uit Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Mondriaan had eerder in Parijs samen met Carel de gelijknamige film bezocht. Hij had grote bewondering voor de tekenfilm en koesterde de langspeelplaat met de filmmuziek.

Foto’s en brieven te zien in tentoonstelling Mondriaan en De Stijl

Behalve de kaarten van Mondriaan bevat het archief niet eerder gepubliceerde familiefoto’s en brieven, ook van de andere broers, onder wie Willem, die sinds 1895 in Zuid-Afrika woonde. Een selectie uit de documenten is vanaf maart 2019 enkele maanden te zien in de tentoonstelling Mondriaan en De Stijl in Gemeentemuseum Den Haag. Later dit jaar wordt het complete archief ontsloten via www.rkd.nl.