07-06-2017

Ontdek Mondriaans ‘heiligdom’

Zó mooi.... 'of ik bij Onze Lieve Heer word binnengelaten’, schrijft grafisch ontwerper Piet Zwart over het atelier van zijn vriend Piet Mondriaan in Parijs. Het atelier aan de Rue du Départ is voor Mondriaan meer dan alleen een werkplaats; het is een symbiose van architectuur en schilderkunst, van kunst en leven. Wie vanaf 3 juni het Gemeentemuseum bezoekt, ervaart zelf de magie van Mondriaans zorgvuldig ingerichte ‘heiligdom’. Ter gelegenheid van 100 jaar Mondriaan & De Stijl toont het museum een reconstructie van het atelier op ware grootte. 

De reconstructie, uitgevoerd door Stichting reconstructie Atelier Mondriaan (STAM), is een van de hoogtepunten van de ontdekkingsreis die bezoekers van het Gemeentemuseum deze zomer door het leven en werk van Mondriaan maken. Te midden van de nauwkeurig nagebouwde meubels en Mondriaans schildersezel, waant u zich even te gast in 26 Rue du Départ. U ziet met eigen ogen wat Mondriaans bezoekers, onder wie journalisten, verzamelaars en kunstenaars zoals Alexander Calder en Michel Seuphor, hebben omschreven als ‘de hemel op aarde’.

Directeur Benno Tempel: “De reconstructie biedt een inkijkje in de plek waar Mondriaan schilderde, overpeinsde, maar ook gasten ontving, zaken deed en pasjes oefende van de destijds nieuwste dansstijlen zoals de foxtrot, de charleston of de shimmy. De ruimte is een symbiose van het leven en werk van de kunstenaar en vormt daarmee een prachtige aanvulling vormt op de werken, brieven, foto’s en persoonlijke objecten - zoals zijn verzameling grammofoonplaten – die deze zomer in het museum te zien zijn.” 

100 jaar Mondriaan en De Stijl
Mondriaans Parijse atelier is onderdeel van de tentoonstellingen Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl en De ontdekking van Mondriaan, de groots opgezette tentoonstelling met alle Mondriaans uit de collectie van Gemeentemuseum Den Haag. Beide tentoonstellingen maken deel uit van het programma rond het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl. In de loop van 2017 eert het Gemeentemuseum de vernieuwers van De Stijl met diverse tentoonstellingen en activiteiten. Klik hier voor meer informatie. 

Beeld: © 2017 STAM STIJL architectuur Mondriaan / Foto: Fas Keuzenkamp