13-12-2016

Nieuwe biografie over Piet Mondriaan

Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven

Photo of Mondrian working in his studio. National Gallery of Art Library, Washington DC

Schilder Piet Mondriaan was geen starre, wereldvreemde kluizenaar die vluchtte in de utopie van zijn kunst. Dat staat in Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven, een biografie van Hans Janssen, Mondriaan-expert en conservator moderne kunst bij het Gemeentemuseum Den Haag.

Aan de hand van Mondriaans schilderijen, maar ook foto’s, brieven, dagboekfragmenten en gesprekken reconstrueert Janssen een reeks sleutelmomenten uit het leven en werk van de kunstenaar, die de wereld voorgoed veranderde. Van zijn tijd in Amsterdam, Laren, Parijs, Londen en New York, tot zijn liefdes en vriendschappen; van de totstandkoming van zijn belangrijkste werken tot de maatschappelijke veranderingen waarin hij zich bewoog.

Hans Janssen: ‘Mondriaan wordt vaak geportretteerd als een rationele, ascetische man. Een monnik die zich opsloot in zijn atelier en in alle rust aan zijn schilderijen werkte. Maar wie de historische feiten op een rij zet, komt op het tegendeel uit. De kunstenaar beleefde zijn bloeiperiode in Parijs, genoot bekendheid in New York en spendeerde geld en tijd in het gezelschap van de artistieke bohème, aan uitgaan en aan vrouwen.’

Onbekende foto’s

Op de cover van Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven staat een nooit eerder gepubliceerde foto die is ontdekt in het archief van de National Gallery of Art in Washington. De foto van Mondriaan, werkend aan zijn Victory Boogie Woogie, maakt deel uit van een serie van drie foto’s, gemaakt door een onbekende fotograaf. Twee van de drie foto’s zijn niet eerder gepubliceerd. De ontdekking werd gedaan door Nancy Troy, Mondriaan-kenner verbonden aan Stanford University. Zij deelde haar uitzonderlijke vondst met Janssen.

Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl

Het boek vormt een opmaat voor het feestjaar Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl. In 2017 viert Nederland dat De Stijl, de internationale kunstbeweging waar Mondriaan deel van uitmaakt, 100 jaar geleden is opgericht. Het Gemeentemuseum pakt daarom groots uit met vier presentaties over Mondriaan, waaronder een grote overzichtstentoonstelling waarin zijn ontwikkeling van landschapsschilder naar pionier van de abstracte schilderkunst wordt geïllustreerd.

Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven verschijnt bij Hollands Diep, € 39,99, 656 pagina’s, www.hollandsdiep.nl