12-09-2018

In memoriam Co Westerik (1924 - 2018)

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een bijzondere band met de onlangs overleden kunstenaar Co Westerik. Hij voltooide zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in 1947. Vrij snel daarna kocht het museum zijn eerste werk van de kunstenaar aan. Inmiddels bezit het Gemeentemuseum Den Haag Westeriks complete grafische oeuvre en een omvangrijke collectie tekeningen, foto’s en schilderijen. Drie keer organiseerde het museum een overzichtstentoonstelling van zijn werk: in 1964, 1994 en 2006. Daarnaast is zijn werk regelmatig in het museum te zien.

Exemplarisch voor zijn werk is het beroemde schilderij Snijden aan gras waarvan hij meerdere versies maakte. Hierin snijdt een vinger zich aan een grasspriet. Een gebeurtenis die Westerik zelf overkwam toen hij op een lentemorgen in het gras lag. De indrukwekkende manier waarop Westerik dit kleine menselijke drama heeft afgebeeld, zorgt ervoor dat je het ineens als een zeer ingrijpende gebeurtenis ervaart. Verwondering over alledaagse situaties en de (menselijke) natuur is vanaf het begin van zijn carrière altijd de belangrijkste drijfveer voor de kunstenaar geweest.

Westeriks schilderijen zijn heel zorgvuldig opgebouwd met onderschilderingen in tempera en daarna pas de definitieve lagen in olieverf, een werkwijze die nog tot op het laatste moment de mogelijkheid laat om iets te veranderen. Westerik stelde zichzelf ten aanzien van zijn schilderijen zulke hoge eisen dat het soms jaren duurde voor hij ze als voltooid beschouwde.