15-05-2018

‘The Measurement of Presence: Body, Spirit, History’

Tentoonstelling door directeur Benno Tempel gekozen als Nederlandse inzending voor Biënnale van Venetië

Het tentoonstellingsconcept ‘The Measurement of Presence: Body, Spirit, History’ van directeur Benno Tempel is geselecteerd als de Nederlandse inzending voor de 58e editie van de Biënnale van Venetië, die in 2019 zal plaatsvinden. Tempel brengt voor deze tentoonstelling werk bijeen van beeldend kunstenaars Stanley Brouwn (1935-2017), Remy Jungerman (1959) en Iris Kensmil (1970). De selectie voor de Nederlandse inzending is bekendgemaakt door het Mondriaan Fonds, dat daarbij werd geadviseerd door een internationale jury.

In de tentoonstelling brengt Benno Tempel het werk van de drie kunstenaars samen omdat zij het publiek ieder vanuit hun artistieke praktijk op een andere manier naar de wereld laten kijken. Stanley Brouwn deed dit met een maatsysteem op basis van het lichaam (Body), Remy Jungerman laat zich onder andere voeden door wat de geesten hem vertellen (Spirit) en Iris Kensmil geeft betekenis aan een miskende geschiedenis (History). Wat deze kunstenaars gemeen hebben gaat niet zozeer over hun Surinaamse afkomst, maar vooral over de inspiratie die zij vinden in het modernisme en de avant-garde van de vorige eeuw en die zij in hun werk combineren met elementen uit andere tradities en posities. Samen met Jungerman en Kensmil heeft Tempel een plan ontwikkeld waarin drie generaties kunstenaars de toeschouwer andere visies op het begrip identiteit bieden. De architectuur van het Nederlands paviljoen van Gerrit Rietveld Rietveld zal een belangrijke rol spelen bij de inrichting van de tentoonstelling.

Het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed, is als opdrachtgever verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending. Voor de 58ste editie van de biënnale heeft het fonds zowel curatoren als kunstenaars uitgenodigd een tentoonstellingsplan te leveren. Een internationale jury selecteerde het voorstel van Benno Tempel uit zeventig voorstellen. Het Nederlands paviljoen fungeert als een belangrijk podium dat bijdraagt aan de internationale uitstraling van Nederland. Klik hier voor meer informatie.

De 58e editie van de Biënnale vindt plaats in Venetië van 11 mei tot en met 24 november 2019.