17-07-2019

Langdurige bruikleen

Grootste privéverzameling Delfts aardewerk naar Gemeentemuseum Den Haag

Vier grote kraantjeskannen in de vorm van een dame, Delft, 1760-80, tinglazuuraardewerk, hoogte 49 cm, Gemeentemuseum Den Haag – The Lavino Collection

Gemeentemuseum Den Haag krijgt een van de grootste en belangrijkste privéverzamelingen Delfts aardewerk ter wereld in langdurig bruikleen: De Lavino Collectie, van de in 2005 overleden staalindustrieel Meijer Lavino. Deze unieke verzameling, die nooit eerder voor publiek te zien is geweest, bevat bijna het gehele assortiment van de Delftse plateelbakkers uit de periode 1660-1820.

Directeur Benno Tempel: “Dankzij de genereuze bruikleen kunnen wij het publiek een dwarsdoorsnede tonen van de indrukwekkende Delftse productie van aardewerk. Als aanvulling op de bestaande museumcollectie ontstaat een rijk geschakeerd verhaal over de cultuur, kennis, ambacht en techniek van de Nederlandse keramiekindustrie die wereldfaam heeft bereikt.”

Kleurrijke kraantjeskannen in de vorm van elegante dames, rijk gedecoreerde bloemenhouders, fruitterrines, springpaarden, mensfiguren, door Chinees porselein geïnspireerde voorwerpen, kaststellen, schoentjes en andere miniaturen en zelfs een bord van zeer zeldzaam ‘Delfts zwart’; de encyclopedische waarde van De Lavino Collectie is uitzonderlijk. Niet alleen kocht Lavino breed en divers aan; hij bracht ook paren samen en zelfs een veelvoud aan stellen. Naast de variaties in het vormassortiment verzamelde hij Delfts aardewerk in alle decoratietechnieken: van wit, blauwwit, tot bonte kleuren en pasteltinten met vergulding. Opvallend is tevens zijn oog voor de hoogste kwaliteit. Om tot de beste aankopen te komen omringde Lavino zich met experts op het gebied van Delfts aardewerk en werd hij bijgestaan door zijn echtgenote Paula Lavino-Ridderhof.

Meijer Lavino (Rotterdam, 1937 – Antwerpen, 2005) was enig kind van Joodse ouders. Samen met Jo de Jong richtte hij in 1964 staalgroothandel De Jong & Lavino op. Naast zijn liefde voor klokken, Romantische schilderkunst en tapijten, collectioneerde hij tussen 1980 – 2002 met een grote gedrevenheid Delfts aardewerk.

Collectie Gemeentemuseum

Aan de basis voor de gehele Delfts aardewerk collectie van het Gemeentemuseum ligt eveneens een privéverzameling. In 1904 ontving het museum een legaat van de heer Van der Burgh (1845-1904). Zijn verzameling van 530 objecten had als zwaartepunt eveneens achttiende-eeuws gekleurd Delfts aardewerk. De collectie Van der Burgh vormde het vertrekpunt voor de uitbreiding van de verzameling Kunstnijverheid met onder meer Chinese en islamitische keramiek. Inmiddels bestaat de Delfts aardewerk museumcollectie, samen met De Lavino Collectie, uit meer dan 2000 voorwerpen. Met de langdurige bruikleen kan het Gemeentemuseum het publiek opnieuw laten kennismaken met een privéverzameling Delfts aardewerk van wereldniveau, een kans die zich maar zelden voordoet.

Tentoonstelling: De Lavino Collectie – Staalkaart van Delfts aardewerk

Van 31 augustus t/m 1 maart 2020 wordt een groot deel van de verzameling, die in totaal ruim 1.000 stuks telt, voor het eerst getoond in de tentoonstelling De Lavino Collectie – Staalkaart van Delfts aardewerk. Deze tentoonstelling zal zich richten op de rijkheid en de verzamelgeschiedenis van de collectie. Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling zal De Lavino Collectie ook online te raadplegen zijn.