23-01-2017

Kunst met een grote ‘K’: ook voor mbo-scholieren

Kunst en mbo-onderwijs. Dat gaat heel goed samen, aldus het Gemeentemuseum Den Haag en ROC Mondriaan. Op 12 januari tekenden beide instellingen een convenant, waarin ze afspraken de komende jaren intensief met elkaar samen te werken. In de praktijk betekent dit dat een aantal vakken in 2017 in het teken van Piet Mondriaan staan, studenten het museum regelmatig bezoeken en het museum structureel stageplekken aanbiedt. Ook mogen de leerlingen nadien gratis met hun familie naar het museum.

Musea in Nederland werken steeds vaker nauw samen met scholen en het wetenschappelijk onderwijs. Maar vaak kijken de musea als eerste naar de havo en het vwo; en niet naar het vmbo of mbo-onderwijs. Dat kan anders, want ook de scholieren van het mbo-onderwijs zijn geïnteresseerd in kunst, aldus Pierre Heijnen, bestuursvoorzitter van het ROC Mondriaan. De school, de grootste van Den Haag, draagt bovendien ook nog eens de naam van de kroonjuweel van het Gemeentemuseum: Piet Mondriaan. “Reden genoeg voor een samenwerking dus,” aldus directeur Benno Tempel.

Op 12 januari tekenden het Gemeentemuseum en het ROC Mondriaan daarom een convenant, waarin zij een langjarige samenwerking afspraken. Zo krijgen alle leerlingen van het ROC Mondriaan het vak burgerschap. Hierin krijgt de kunstenaar Piet Mondriaan een prominente rol. En niet alleen zijn kunst, maar vooral ook de mens achter de kunst. Mondriaan was namelijk een echte wereldburger en veranderaar. Een man die elke keer verhuisde, maar waar hij ook kwam de cultuur omarmde. Een kunstenaar die kritiek te verwerken kreeg, maar steevast zijn eigen plan volgde. En wilde blijven innoveren. Een inspiratie voor de leerlingen. Bovendien ontdekken ze niet alleen tijdens de les alles over Mondriaan, ook bezoeken zij het museum. En mogen ze gratis terugkomen met hun familie.

Bij de afdelingen mode en horeca gebeurt bovendien nog iets speciaals. De leerlingen van de modeschool krijgen een specifieke opdracht, in het thema Mondriaan en De Stijl. In juni presenteren zij de resultaten tijdens een spectaculaire modeshow, die ook in het Gemeentemuseum plaatsvindt. Een groep leerlingen van de horecaschool verdiept zich dit jaar onder begeleiding van kok Pierre Wind in het culinaire leven van Mondriaan en presenteert de inzichten in de vorm van een diner en kookboekje.

Lees hier een artikel in het Algemeen Dagblad over de samenwerking tussen ROC Mondriaan en het Gemeentemuseum.