14-05-2018

Innovatie in de mode

Expositie Modemuze in Amsterdam

Een klein, maar briljant idee kan veel veranderen in de mode. Denk maar eens aan een rits, een drukknoop of stretchmateriaal. En waarschijnlijk hebben we in de toekomst allemaal wel kledingstukken in de kast liggen die gecreëerd zijn met de 3D-techniek. Innovatie staat centraal in de nieuwe presentatie van Modemuze, hét platform voor mode- en kostuumerfgoed.

Onder de noemer MODEMUZE@OBA: INNOVATION presenteert Modemuze van 18 mei t/m 2 september in de Centrale OBA (Oosterdokskade 143 in Amsterdam) een verrassende expositie. Veertien musea, waaronder het Gemeentemuseum Den Haag, en vier verzamelaars kozen voorwerpen en verhalen binnen het thema innovatie. Het resultaat is een mooie presentatie waar zowel historische kleding als hedendaags design te zien is.

Het Gemeentemuseum toont in de OBA een Empire-japon van witte katoen, die een enorme stijlbreuk was met de overdadige luxe japonnen van zijde uit de achttiende eeuw. De snit en het materiaal van de japon pasten bij de democratische wind die na de Franse Revolutie door Europa waaiden. Vrijheid, gelijkheid en broederschap werden ook uitgedragen in de mode. Hiervoor liet men zich inspireren door de Klassieke Oudheid, zowel door het democratische gedachtengoed van toen, als door de mode van de Grieken en de Romeinen.

Tijdens de tentoonstelling worden ook diverse evenementen georganiseerd. Houd daarvoor de website of Facebook in de gaten.