12-04-2017

Gemeentemuseum Den Haag lanceert Fonds Gemeentemuseum

Henk Breukink, lid van de Raad van Toezicht, ontvangt een unieke fine art print van directeur Benno Tempel. Fonds Gemeentemuseum is hiermee officieel een feit. Foto: Maurice Haak

Gisterenavond vond de lancering plaats van het Fonds Gemeentemuseum, een initiatief van het Gemeentemuseum Den Haag voor mensen die het museum jaarlijks financieel willen ondersteunen. “In 1866 bundelde een groep bevriende kunstliefhebbers hun krachten en richtte het Gemeentemuseum op. Met dit huidige initiatief nodigen we mensen uit om, net als de pioniers destijds, verder te bouwen aan ons prachtige museum. Iedereen kan symbolisch één of meer bouwstenen aanschaffen en op die manier bijdragen aan het leggen van een stevig fundament voor de toekomst”, vertelt directeur Benno Tempel.

De combinatie van het betoverende museumgebouw, de zeer gevarieerde collectie (moderne en hedendaagse beeldende kunst, fotografie, mode en toegepaste kunst) en het ambitieuze tentoonstellingsbeleid maken van het Gemeentemuseum een uniek museum. Maar om het niveau vast te houden en de successen verder uit te bouwen, is grote inzet en financiële slagkracht nodig. De oprichting van Fonds Gemeentemuseum draagt hieraan bij.

Wie donateur wordt en één of meerdere bouwstenen aanschaft, wordt nauw betrokken bij het museum. Zo kan iedereen zelf ervaren wat het Fonds mogelijk maakt, bijvoorbeeld tijdens exclusieve kijkjes achter de schermen, rondleidingen en een jaarlijks begunstigersdiner. Binnengekomen gelden zullen onder andere worden benut voor het verder uitbouwen van de collectie, het maken van tentoonstellingen, het verwezenlijken van educatieve projecten voor scholen en voor de maatschappelijke projecten van het museum.

Een bouwsteen is al aan te kopen vanaf vijfhonderd euro per jaar. “We zijn enorm blij met deze financiële bijdragen aan het museum”, zegt Benno Tempel. “Maar waar ik minstens even blij mee ben, is dat dit initiatief ervoor zorgt dat er naast onze Vriendenvereniging nog een heel betrokken groep ontstaat. Een groep kunstliefhebbers die zich aan ons wil verbinden”.