06-11-2018

David Bade maakt kunstwerk in interactie met bezoekers

25 november t/m 9 december 2018

Bijschrift: David Bade voor Big Fish Day (avant la lettre), 2002, polyester, collectie Gemeentemuseum Den Haag. Foto: Eva Rietbergen

Kunst ontstaat bij David Bade (Curaçao, 1970) vaak in interactie met mensen. Dit najaar gaat hij het experiment aan met de bezoekers van het Gemeentemuseum Den Haag. Twee weken lang houdt hij atelier in het museum en probeert hij gesprekken met het publiek op gang te brengen. Het kunstwerk dat zo ontstaat, wordt nadien toegevoegd aan de museumcollectie. Daarnaast kunnen bezoekers een door Bade getekend portret aanschaffen. De opbrengst wordt gebruikt om de verwerving van Bade’s nieuwe installatie door het Gemeentemuseum mede te financieren. Voor het andere deel van het aankoopbedrag ontvangt het museum steun van Outset Nederland, een internationaal, particulier kunstfonds dat vanaf 2012 in Nederland opereert en zich inzet voor hedendaagse kunst met de financiering van institutionele collecties, productie, tentoonstellingen en publicaties.

‘Dit wordt in overleg met u schilderij of sculptuur’. Deze boodschap is te lezen op de kaft van een schetsboek, onderdeel van het kunstwerk Calimero 5. Het boek staat vol met tekeningen en aantekeningen, en hangt aan een amorfe figuur opgebouwd uit alledaagse materialen, zoals een strijkplank, en polyurethaan. Het werk wordt binnenkort toegevoegd aan de collectie van het Gemeentemuseum, maar niet voordat David Bade het publiek daadwerkelijk om input heeft gevraagd. Vanaf 25 november t/m 9 december houdt de kunstenaar twee weken atelier in het museum en nodigt hij bezoekers uit om deel te nemen aan de voltooiing van zijn werk.

Het Gemeentemuseum en Bade zien daarnaast nog een rol voor het publiek weggelegd: die van mecenas/kunstverzamelaar. Bezoekers kunnen de aankoop van Calimero 5 meefinancieren door zelf een kunstaankoop te doen. Bade tekent ter plekke portretten die hij verkoopt voor €150 (kleine tekening) of €250 (grote tekening) per stuk.

        

Over David Bade

Met veel bravoure nam David Bade de Nederlandse kunstwereld voor zich in, toen hij in 1993 met zijn tekeningen de Prix de Rome won. Dertien jaar later, in 2006, startte hij samen met Tirzo Martha Instituto Buena Bista (IBB), een vooropleidingsinstituut en plek voor hedendaagse kunst op Curaçao. In 2010 had hij een grote overzichtstentoonstelling in het GEM in Den Haag en in 2014 in het S.M.A.K. in Gent. Daarnaast voerde hij een aantal projecten uit in de openbare ruimte, zoals de ‘levenslange’ workshop/performance David Bade tekent Heerlen onder tafel in opdracht van cultureel centrum Schunck in Heerlen (sinds 2013) en All You Can Art in opdracht van de Kunsthal Rotterdam (2016, 2017, 2018). De collectie van het Gemeentemuseum Museum bevat 21 werken van David Bade, waaronder de sculptuur Big Fish Day (avant la lettre) dat sinds 2002 op het terras voor het GEM staat.