Wandelkostuum

Liberty & Co

Wandelkostuum

Vrouwenkleding is lang niet altijd comfortabel geweest. Zeker tot in de jaren 1910 was het gebruikelijk om een knellend korset onder modieuze japonnen te dragen, dat de bewegingsvrijheid ernstig beperkte. Bovendien kon je je als modieuze vrouw tot aan de Eerste Wereldoorlog eigenlijk niet zonder hulp aankleden. Dit paste natuurlijk niet bij het moderne leven, dat ook voor vrouwen eind 19de eeuw steeds meer vorm kreeg. In een wereld waarin vrouwen steeds meer deel gingen nemen aan het openbare leven, gingen sturen, werken, streden voor kiesrecht, gingen sporten, ontstond de behoefte aan een nieuwe mode. Bewegingsvrijheid werd een nieuw streven, waarbij de zogenaamde reformbeweging een belangrijke rol speelde.

In Nederland werd in 1899 de Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding opgericht, kortweg de V.v.V.v.V. De leden streefden naar kleding zonder korset, die je zelf zou kunnen aantrekken, en deze moest bovendien hygiënisch zijn. Over de sleep was men het niet eens: dames in Amsterdam waren vooruitstrevender dan die in Den Haag. In Amsterdam wilde men al enkelvrije japonnen zonder sleep, terwijl sommige Haagse dames in de residentie, ook vanwege de ontvangsten aan het hof hier, nog erg hechtten aan hun sleep. Dan was er ook nog de kwestie van hoe deze moderne reformkleding vorm te geven, want naast comfort wilde men er ook aantrekkelijke kleding van maken.

Dit ensemble laat zien dat comfort en reform prima samen konden gaan. Het is een ontwerp van het Engelse modehuis Liberty’s, waar men al vanaf de jaren 1880 experimenteerde met reformkleding. Metz & Co in Amsterdam verkocht vanaf 1904 kleding van Liberty’s in Nederland. Het ensemble heeft een verhoogde taillelijn en kan zonder korset worden gedragen. Het is vormgeven volgens de esthetiek van de nieuwe kunst en is geverfd in voor Liberty’s kenmerkende kunstzinnige kleuren. Bij de wollen rok en zijden blouse hoort een bijpassende wollen jas; het geheel vormt een praktisch en esthetisch mantelpak, of wandelkostuum. Typisch een outfit voor een moderne vrouw met verlichtte ideeën over haar garderobe, en wellicht ook over vrouwenemancipatie en politiek, want een en ander ging vaak hand in hand destijds.

Materiaal
zijde, laken, borduurzijde
Datum
1906-1907
Plaats vervaardiging
Londen
Objectnummer
0556413