Kinderstoel voor de familie Schelling

Ontwerp Gerrit Rietveld [1888-1964], uitvoering Gerard van de Groenekan [1904-1994]

Kinderstoel voor de familie Schelling

Kunstbeweging De Stijl is tot op de dag van vandaag van grote invloed op de kunst in Nederland en daarbuiten. Gerrit Rietveld (1888-1964) maakt een aantal jaren deel uit van deze groep. De Stijl-kunstenaars zoeken naar een nieuwe kunstvorm die past bij de toekomst en die van toepassing is op de hele samenleving: in vormgeving, in architectuur en ook in meubels en andere gebruiksvoorwerpen.

Gerrit Rietveld (Utrecht, 1888-1964) volgt een opleiding tot meubelmaker in de werkplaats van zijn vader. In zijn meubels vervangt hij de ouderwetse pen-en-gatverbindingen door houtverbindingen die zichtbaar blijven. Deze kinderstoel lijkt qua structuur veel op de bekende Rood-blauwe leunstoel die Rietveld rond 1918 maakt. Ook deze kinderstoel is een driedimensionale gewaarwording van de filosofie van De Stijl, de kunstenaarsbeweging waartoe Gerrit Rietveld behoort. Theo van Doesburg, oprichter van De Stijl, ziet de stoel als beeldhouwkunst voor het interieur van de toekomst: ‘Op de vraag, welke plaats de beeldhouwkunst in het nieuwe interieur zal innemen, geeft dit meubel, door zijn nieuwe vorm, een antwoord: onze stoelen, tafels, kasten en andere gebruiksvoorwerpen dat zijn de beelden in ons toekomstig interieur.’

De eerste van Rietvelds zes kinderen, Elisabeth, wordt geboren in 1914. Een paar jaar later, in 1918, begint Rietveld kinderspeelgoed en -meubels te ontwerpen. Zijn werkwijze is ook hier dat hij een traditioneel object ontleedt, om vervolgens te reconstrueren in een totaal nieuwe vorm. Net als bij de Rood-blauwe leunstoel gebruikt hij voor deze kinderstoel de primaire kleur rood. Er waren weinig meubelmakers binnen De Stijl, en juist de interactie met andere disciplines is voor hem als kunstenaar en voor de beweging zeer waardevol. Het woonhuis in Utrecht dat hij ontwerpt voor Truus Schröder tussen 1923 en 1924 – bekend als het Rietveld Schröderhuis – is het ultieme voorbeeld van deze interactie: de principes van De Stijl die samenkomen in een totaalkunstwerk. Toch gaat Rietveld vanaf 1928 zijn eigen weg. Wel zal hij de rest van zijn leven een belangrijke rol spelen in de verspreiding van De Stijl in interieurs in Nederland en daarbuiten.

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een rijke verzameling werken van De Stijl-kunstenaars. Het museum huist niet alleen ’s werelds grootste collectie van Piet Mondriaan, maar ook werk van o.a. Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Vilmos Huszár. Deze kinderstoel van Gerrit Rietveld bevindt zich sinds 1975 in het Gemeentemuseum, evenals de Rood-blauwe leunstoel die sinds 1955 onderdeel is van de collectie.

Afmetingen
hoogte 90 cm
breedte 35 cm
diepte 40 cm