Avondjurk, strapless model van wit katoenen organdi en geborduurde tule

Cristóbal Balenciaga [1895-1972] (ontwerper)

Avondjurk, strapless model van wit katoenen organdi en geborduurde tule

Cristóbal Balenciaga Eizaguirre (Spanje 21 januari 1895 – 23 maart 1972) was een van de grootste, en meest invloedrijke modeontwerpers van de afgelopen eeuw. Gezien als een genie door zijn vak- en tijdgenoten was hij zijn tijd ver vooruit. Hij was degene die het modesilhouet radicaal veranderde door niet het lichaam te (ver)vormen met behulp van kleding, maar de kleding zo te ontwerpen dat elk figuur er elegant uitzag. Zijn mode flatteerde: de wijde, uitstaande kragen gaven de draagster een elegante lange nek; zijn 7/8 mouwlengte was zeer flatterend voor de iets oudere vrouw; en de tent-achtige draperieën van zijn jassen en capes stonden ook elegant bij dames die misschien niet het perfecte lichaam hadden. De stoffen die hij gebruikte waren vrij stevig en robuust, en gaven de sculpturale vormen van zijn ontwerpen goed weer.

Balenciaga werd geboren in een klein vissersdorp Getaria in Baskenland, Spanje. Hij leerde het vak door te kijken naar zijn moeder die naaister was, en met 12 jaar ging hij in Madrid aan het werk als leerling kleermaker. In 1919 opende hij zijn eerste modehuis in San Sebastian en later ook in Madrid en Barcelona. Zijn kleding werd vooral gedragen door de aristocratie. Na de val van de Spaanse monarchie besloot hij te verhuizen naar Parijs, waar hij in 1937 zijn modehuis opende aan de Avenue George V.

De ontwerpen van Balenciaga doen simpel aan, zonder poespas en franje, in duidelijke vormen en lijnen. Hij combineerde graag stoffen van verschillende texturen, en ook in het gebruik van zijn vormen koos hij vaak voor een combinatie van hard en zacht. Een goed voorbeeld hiervan is deze jurk uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. De jurk is gemaakt van witte katoenen organdi en geborduurde tule, het lijfje bestaat uit meerdere lagen organza over een voering met baleinen. De vorm is heel duidelijk, bijna hard, maar door de stof toch zacht en vloeiend.

Afmetingen
totaal : lengte 140 cm