vmbo, havo, vwo

Kijkwijzers

Leerlingen leren actief te kijken naar kunst en worden aan het denken gezet om zo dichter bij de betekenis van een kunstwerk te komen. Open vragen worden afgewisseld met multiple choice vragen, tekenopdrachten en vergelijkende opdrachten. Ook is er ruimte voor het vormen van een onderbouwde mening. Naast kijkwijzers zijn er examenkijkwijzers: deze sluiten aan bij het thema van de centrale examens.

Kijkwijzer Mondriaan voor beginners

Deze kijkwijzer neemt de leerlingen mee in de ontwikkeling in het werk van Mondriaan. Ze ontdekken de samenhang tussen voorstelling en vormgeving. Belangrijke vaktermen en begrippen worden uitgelegd.

Voor:

vmbo TL en onderbouw havo/vwo

Hoort bij:

De tentoonstelling Mondriaan en De Stijl

Download:

Zie onderaan deze pagina

Wanneer:

vanaf november 2017

Kijkwijzer Kijken naar Mondriaan 

In deze kijkwijzer staat kunstbeschouwing centraal. Daarnaast plaatsen de leerlingen het werk van Mondriaan binnen een (kunst) historische context en volgen de ontwikkeling in zijn werk.

Voor:

havo/vwo vanaf klas 2

Hoort bij:

De tentoonstelling Mondriaan en De Stijl

Download:

Zie onderaan deze pagina

Wanneer:

vanaf november 2017

Kijkwijzer Art Deco - Paris

Deze kijkwijzer neemt de leerlingen mee naar de sprankelende wereld van couturier Paul Poiret. Hij was een van de grootste modeontwerpers van het begin van de 20ste eeuw met een grote liefde voor architectuur, vormgeving en kunst. Het plezier van kijken staat centraal, spelenderwijs ontdekken de leerlingen de stijlkenmerken van art deco.

Voor:

vmbo-tL , onderbouw havo/vwo

Hoort bij:

de tentoonstelling Art Deco Paris 

Download:

Zie onderaan deze pagina

Wanneer:

14 oktober 2017 t/m 04 maart 2018

Kijkwijzer González, Picasso en vrienden

De Spaanse kunstenaar González wordt samen met Brancusi en Picasso als een van de belangrijkste beeldhouwers van de 20e eeuw gezien. De leerlingen volgen zijn ontwikkeling van ambachtsman tot een avant-gardistisch en politiek geëngageerd kunstenaar. Diverse menselijke thema’s worden belicht, zoals de politieke en sociale (Europese) geschiedenis, zijn vriendschap met Picasso, maar ook ambachtelijkheid en traditie.

Voor:

vmbo-tl, havo/vwo

Hoort bij:

de tentoonstelling González, Picasso en vrienden

Download:

Beschikbaar vanaf 1 januari

Wanneer:

25 november 2017 t/m 02 april 2018

Contact

Wilt u meer informatie over de kijkwijzers?

Downloads