havo 5/vwo 6

Examenrondleiding

De examenrondleiding Kunst Algemeen is samengesteld voor de klassen havo 5 en vwo 6 ter voorbereiding op het Centraal Schriftelijk Examen in het vak Kunst Algemeen. De examenrondleiding geeft invulling aan het onderwerp ‘Cultuur van het moderne in de eerste helft van de 20e eeuw’. De rondleiding kan worden uitgebreid met enkele aspecten van ´Cultuur van de kerk in de 11e tot en met 14e eeuw´ of ‘Burgerlijke cultuur van Nederland in de 17e eeuw’.

Onze museumdocent stemt de speerpunten aan het begin van de activiteit met u af.

De volgende vier speerpunten komen aan bod:

  • Nergens is de weg naar abstractie zo goed te volgen als in het werk van Piet Mondriaan.

    Als we Mondriaans warm gloeiende molens, kleurrijke polders en hoekige appelbomen achter elkaar zetten, volgen we zijn weg naar abstractie en kijken we tegelijk naar de hele geschiedenis van de moderne kunst.

     

  • Het werk Victory Boogie Woogie is het hoogtepunt en de afsluiting van het fascinerende oeuvre van Piet Mondriaan. Hij werd geïnspireerd door jazzmuziek, waarin korte melodische lijnen worden opengebroken door ritmische patronen. Tijdens de rondleiding wordt het verband tussen het werk van Piet Mondriaan en muziek duidelijk.

  • In het Gemeentemuseum zijn diverse voorbeelden te vinden van kunstenaars die met hun kunst de maatschappij wilden veranderen. De beweging De Stijl is er een van. De tentoonstelling Mondriaan en De Stijl vertelt het verhaal van De Stijl en nodigt uit om verbanden te leggen tussen kunst, politiek en maatschappij.

    Een later voorbeeld is Constant (Constant Anton Nieuwenhuys). Vanaf 1956 presenteerde de kunstenaar met ‘New Babylon’ een plan voor de stad van de toekomst. Zijn maquettes zijn  aanleiding om  na te denken over de  rol van de kunstenaar in de maatschappij. Kan een kunstenaar  invloed uitoefenen op de samenleving?

  • Het museumgebouw van Berlage wordt beschouwd als een hoogtepunt van de moderne architectuur. Het is een goed voorbeeld van het samengaan van vorm en functie. De museumdocent besteedt aandacht aan de constructie, de maatvoering, de verlichting en het fenomeen ‘museummoeheid’ in verband met het ontwerp.

Tentoonstelling:

Museumgebouw van Berlage, Mondriaan en De Stijl, Art Deco - Paris, Ontdek het Moderne

Voor:

havo 5, vwo 6 

Hoort bij:

Centraal Schriftelijk Examen, vak Kunst (algemeen)

Wanneer:

doorlopend

Boeken:

via educatie@gemeentemuseum.nl

Prijs:

50 euro per 15 leerlingen

Begeleiding:

1 docent per 15 leerlingen verplicht

Duur

60 minuten

Examenrondleiding boeken?

Wilt u meer informatie of een examenrondleiding boeken?