Projecten mbo

Lees meer over onze kunstprojecten op maat in samenwerking met verschillende mbo-instellingen.

ROC Mondriaan

Dankzij een subsidie van Fonds 21 kunnen wij in het schooljaar 2018-2019 voor én samen met ROC Mondriaan een pilotproject starten: een interactieve tablettour Rondje Mooiste Museum, speciaal voor studenten mbo in leerjaar 1 binnen het vak Burgerschap. De tour is vooral geschikt voor de studierichtingen Bouw, Mode & styling, Toerisme & recreatie.

Docenten van het ROC Mondriaan volgen ter voorbereiding een praktische docenteninstructie in het museum. Op die manier kunnen zij hun studenten daarna op enthousiaste wijze begeleiden in het museum. Het pilotproject zal in de toekomst leiden tot nieuw, spannend museumaanbod voor mbo-studenten. Met de programmaregeling 'Kunsteducatie voor mbo'ers' wil Fonds 21 culturele instellingen stimuleren kwalitatief en toegankelijk aanbod te ontwikkelen.

Studenten maken in tweetallen een 1.5 uur durende ontdekkingstour door het tot de verbeelding sprekende museumgebouw van Berlage. Aan de hand van activerende opdrachten worden zij uitgedaagd om met een open en kritische blik na te denken over de maatschappelijke rol van een kunstmuseum. Gezien het multidisciplinaire karakter van het museum zijn er veel aanknopingspunten met diverse opleidingen binnen het mbo.

Het eerste deel van de tour is voor alle studenten gelijk. Het tweede gedeelte, dat meer gespecialiseerd van opzet is, geldt als vrije keuze. In lijn met hun beroepsopleiding of interesse mogen zij een onderbouwd oordeel geven over diverse aspecten van het museum, bijvoorbeeld met een waardering in ‘sterren’, trefwoorden of slogans.

De inspanningen van de studenten tijdens de interactieve tablettour leiden uiteindelijk tot een concreet eindresultaat, een Digizine (digitaal magazine). De studenten maken zelf foto’s, puzzels en tekstjes waarmee zij dit Digizine samenstellen. Terug in de klas kan dit als reflectie, beoordeling en verdieping worden ingezet.

Na afloop van de museumactiviteit ontvangen de studenten een gezinskaart voor een gratis vervolgbezoek aan het museum, samen met hun ouder en/of broers en zussen, en krijgen de docenten een docentenpas die een jaar lang gratis toegang geeft tot het Gemeentemuseum Den Haag.