Groep 5, 6, 7 en 8

Van gezicht tot portret - Laat zien wie je bent

In het Gemeentemuseum vind je de interessantste portretten. Soms zie je alleen een gezicht, maar soms is er juist een heel persoon afgebeeld. Wat al die portretten gemeen hebben, is dat ze iets prijsgeven over de mensen die erop te zien zijn.

In de museumzalen bekijken kinderen heel verschillende portretten en laten deze op speelse wijze tot leven komen. Tijdens de les is er aandacht voor techniek, zeggingskracht, maar ook de identiteit van de geportretteerden komt aan bod.

Onder professionele begeleiding werken de leerlingen in het museumatelier aan een meesterwerk: een getekend zelfportret.

Tentoonstelling:

Ontdek het Moderne

Locatie:

Gemeentemuseum Den Haag

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 2,- per leerling

In de klas:

Voorbereidende les is onderaan deze pagina te downloaden.

Lesdoelen:
  • De leerlingen bekijken en bespreken portretten, zelfportretten en figuurstukken in het museum (schilderijen, foto’s, tekeningen en beelden).
  • De leerlingen denken na en discussiëren over hun eigen identiteit en hoe zij deze uitdragen.
  • De leerlingen tekenen een zelfportret naar beschouwing.
Sluit aan bij de kerndoelen:

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Aanmelden les