Groep 1-2, 3

Nacht in het poppenhuis - Wonen in het klein

Op een van de mooiste plekken van het Gemeentemuseum Den Haag beleven de kinderen een spannend verhaal over een 18e-eeuws poppenhuis. Snuffelend langs de verschillende vertrekken van het historische poppenhuis ontdekken zij wat voor soort kamers er zijn en welke voorwerpen daarbij horen.

Tijdens creatieve opdrachten vergelijken de leerlingen vroeger en nu met elkaar en krijgen zo een beeld van hoe mensen toen leefden. De kinderen richten ook zelf poppenhuizen in, waarna er nog even fijn gespeeld kan worden, zodat de leerlingen al die verschillende kamers in huis echt kunnen beleven.

Bij deze museumles hoort het kinderkunstboek Nacht in het poppenhuis van Anna Woltz & Thé Tjong-Khing. Dit is apart te bestellen voor € 16,- via het Gemeentemuseum.

Tentoonstelling:

Poppenhuis Sara Rothé, Stijlkamers

Locatie:

Gemeentemuseum Den Haag

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 2,- per leerling

In de klas:

De voorbereidende les is onderaan deze pagina te downloaden, deze wordt ook voor aanvang van de museumles naar school gestuurd. Het kinderkunstboek is via het aanmeldformulier te bestellen.

Lesdoelen:
  • De leerlingen leren begrippen rond de thema’s: wonen, vroeger & nu.
  • De leerlingen vergelijken verschillende periodes aan de hand van alledaagse voorwerpen.
  • De leerlingen oriënteren zich op de functie van de kamers in huis en richten een eigen poppenkamer in.
  • De leerlingen tekenen naar de verbeelding.
Sluit aan bij de kerndoelen:

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Aanmelden les

VL Nacht in het poppenhuis, wonen in het klein.pdf

Downloaden