Groep 1-2, 3 en 4

Nacht in het poppenhuis - Wonen in het klein

Voor schooljaar 2017-2018 zijn alle lessen voor het basisonderwijs volgeboekt. Er kunnen geen lessen meer gereserveerd worden. Aanvragen kunnen wel op een reservelijst geplaatst worden.

In deze museumles worden de kinderen meegenomen in een spannend verhaal. Aan de hand van het 18e-eeuwse poppenhuis en het kinderkunstboek Nacht in het poppenhuis duiken we het verleden in.

Vroeger en nu worden met elkaar vergeleken. Wat voor soort kamers zijn er in huis en welke voorwerpen horen daarbij? Hoe woonden en leefden mensen toen? De kinderen worden tijdens de les geprikkeld dit te onderzoeken.

Tijdens de les richten de kinderen ook zelf poppenhuizen in, waarna er ook nog even fijn gespeeld kan worden zodat kinderen al die verschillende kamers in huis echt kunnen beleven.

Tentoonstelling:

Poppenhuis Sara Rothé, Stijlkamers

Locatie:

Gemeentemuseum Den Haag

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 1,- per leerling

In de klas:

De voorbereidende les is onderaan deze pagina te downloaden, deze wordt ook voor aanvang van de museumles naar school gestuurd. Het kinderkunstboek is via het aanmeldformulier te bestellen.

Lesdoelen:
  • Leren van begrippen rond thema’s wonen, vroeger en nu
  • Vergelijken van periodes door middel van gebruiksvoorwerpen
  • Oriënteren op de functie van een kamer
  • Inrichten poppenhuis
  • Tekenen naar verbeelding
Sluit aan bij de kerndoelen:

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Aanmelden reservelijst

VL Nacht in het poppenhuis, wonen in het klein.pdf

Downloaden