Groep 6, 7, 8

Klik klak! - Begrijpend kijken voor fotografen

De hele dag kijken kinderen naar afbeeldingen: op internet, in boeken of op reclameposters. De maker wil je er iets mee vertellen. Maar hoe bewust zijn kinderen zich van de boodschap die zo’n beeld overdraagt?

Door goed te kijken naar foto’s van kunstenaars in het Fotomuseum Den Haag en door zelf te fotograferen – naar aanleiding van een opdracht die past bij de tentoonstelling – ervaren de leerlingen dat je als fotograaf heel wat te vertellen hebt.

Verrassend snel blijken de leerlingen in staat om naast het onderwerp, ook techniek en beeldaspecten te herkennen in de tentoongestelde foto’s. Met al die kennis van fotografie in huis wordt het tijd voor de fotoverkiezing, waarbij groepjes kinderen zich beraden over meest geslaagde foto.

Tentoonstelling:

Wisselende fototentoonstelling

Locatie:

Fotomuseum Den Haag

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 2,- per leerling

In de klas:

Voorbereidende les is onderaan deze pagina te downloaden.

Lesdoelen:
  • De leerlingen reflecteren op de rol die fotografie in het dagelijks leven speelt.
  • De leerlingen maken kennis met de techniek achter fotocamera’s.
  • De leerlingen herkennen verschillende beeldaspecten in foto’s.
  • De leerlingen maken zelf foto’s die worden besproken met de groep.
Sluit aan bij de kerndoelen:

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Aanmelden les