Groep 5, 6, 7, 8

Klik klak! - Begrijpend kijken voor fotografen

Voor het schooljaar 2017-2018 zijn alle lessen voor het basisonderwijs volgeboekt. Er kunnen geen lessen meer gereserveerd worden. Aanvragen kunnen wel op een reservelijst geplaatst worden.

De hele dag kijken leerlingen naar afbeeldingen: op internet, in boeken of op reclameposters. De maker wil je er iets mee vertellen. Maar hoe bewust zijn kinderen zich van de boodschap die zo’n beeld overdraagt?

Door goed te kijken naar foto’s van kunstenaars in het Fotomuseum Den Haag en door zelf te fotograferen – naar aanleiding van een opdracht die past bij de tentoonstelling – ervaren de leerlingen dat je als fotograaf heel wat te vertellen hebt.

Welke foto’s het best geslaagd zijn? Dat zal blijken uit de fotoverkiezing waarbij groepjes kinderen zich als een echte jury beraden over meest geslaagde foto.

Tentoonstelling:

Wisselende fototentoonstelling

Locatie:

Fotomuseum Den Haag

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 1,- per leerling

In de klas:

Voorbereidende les is onderaan deze pagina te downloaden.

Lesdoelen:
  • Reflecteren op de rol van fotografie
  • Kennismaken met techniek achter fotocamera’s
  • Herkennen van beeldaspecten
  • Zelf foto’s maken en in de groep bespreken
Sluit aan bij de kerndoelen:

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Aanmelden reservelijst