Groep 6, 7 en 8

Junior kunstkenners - Stap in de wereld van Mondriaan en De Stijl

Hoe kwamen de kunstenaars van De Stijl 100 jaar geleden tot hun beroemde composities en ontwerpen? Om dat te weten te komen moet je verder kijken dan de strakke lijnen en de primaire kleuren.

De leerlingen laten zich inspireren door het vroege werk van Mondriaan en tekenen een landschap in figuratieve stijl. In de tentoonstelling volgen zij de stappen die de kunstenaars van De Stijl zetten richting abstracte kunst. Tijdens uitdagende en creatieve verwerkingen transformeren de leerlingen hun gemaakte tekeningen en komen geleidelijk tot eigen, abstracte werken.

Bij deze museumles hoort het kunstprentenboek En toen De Stijl van Joost Swarte. Dit is apart te bestellen voor € 16,- via het Gemeentemuseum.

Voor:

Groep 6, 7 en 8

Tentoonstelling:

Mondriaan & De Stijl

Locatie:

Gemeentemuseum Den Haag

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 2,- per leerling

In de klas:

De voorbereidende les is onderaan deze pagina te downloaden, deze wordt ook voor aanvang van de museumles naar school gestuurd. Het kinderkunstboek is via het aanmeldformulier te bestellen.

Lesdoelen:
  • De leerlingen maken kennis met de ideeën en idealen van De Stijl.
  • De leerlingen volgen de ontwikkeling in het werk van Piet Mondriaan van figuratie naar abstractie.
  • De leerlingen filosoferen over de thema’s samenleving en schoonheid.
  • De leerlingen maken schetsen naar beschouwing en oefenen met het creëren van een evenwichtige compositie.
Sluit aan bij de kerndoelen:

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Aanmelden les