Groep 6, 7 en 8

Eindeloos mooi - Ontwerp je eigen sjabloon

Voor het schooljaar 2017-2018 zijn alle lessen voor het basisonderwijs volgeboekt. Er kunnen geen lessen meer gereserveerd worden. Aanvragen kunnen wel op een reservelijst geplaatst worden.

Het versieren van onze omgeving met prachtige motieven lijkt wel in de menselijke natuur te zitten. Tijdens deze les gaan de kinderen in het museum op zoek naar uiteenlopende patronen. Dat kan een 17e-eeuws behangpatroon zijn, maar net zo goed een muurschildering in knallende kleuren.

Maar hoe zit een patroon precies in elkaar, en hoe zou dat gemaakt zijn? Om dat goed te begrijpen gaan kinderen bij de motieven in het museum onderzoekend aan de slag. Hierbij gebruiken zij allerhande materialen om zelf patronen te maken.

In het museumatelier drukken de kinderen een zelf ontworpen sjabloon af waarmee een prachtig patroon wordt gemaakt.

Tentoonstelling:

Stijlkamers/ Delfts blauw, Mondriaan en De Stijl

Locatie:

Gemeentemuseum Den Haag

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 1,- per leerling

In de klas:

Voorbereidende les is onderaan deze pagina te downloaden.

Lesdoelen:
  • Leren van begrippen rond de thema’s kunst, vorm, wonen, vroeger en nu
  • Onderzoeken van herhalende vormen en gespiegelde patronen
  • Benoemen van stijlkenmerken van historische en hedendaagse objecten
  • Ontwerpen van een sjabloon
  • Maken van een patroon
Sluit aan bij de kerndoelen:

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Rekenen/wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Aanmelden reservelijst