Groep 1-2 en 3

Een avontuur in Delfts blauw - Zoek mee naar de vaas voor de prinses

Een Chinese muis komt op een schip aan in Nederland. In Delft logeert hij bij een muizenfamilie in een atelier waar een vaas voor de prinses wordt gemaakt. Wanneer deze stuk gaat zullen de muizen op zoek moeten naar een nieuwe vaas.

De kinderen verplaatsen zich tijdens deze les in dit spannende verhaal. Op een lichtvoetige manier maken ze kennis met Delfts blauw en andere Nederlandse iconen. Vervolgens ontwerpen de leerlingen hun eigen Delfts blauw en maken met de hele groep een tulpenvaas voor de prinses.

Bij deze museumles hoort het kinderkunstboek Een vaas voor de prinses van Ingrid en Dieter Schubert, dit is apart te bestellen voor € 16,- via het Gemeentemuseum.

Tentoonstelling:

Delfts blauw

Locatie:

Gemeentemuseum Den Haag

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 2,- per leerling

In de klas:

De voorbereidende les is onderaan deze pagina te downloaden, deze wordt ook voor aanvang van de museumles naar school gestuurd. Het kinderkunstboek is via het aanmeldformulier te bestellen.

Lesdoelen:
  • De leerlingen praten naar aanleiding van het prentenboek over: reizen, cultuurverschillen en de functie van gebruiksvoorwerpen.
  • De leerlingen maken kennis met de geschiedenis van Delfts blauw en de Gouden Eeuw.
  • De leerlingen leren hoe Delfts blauw wordt gemaakt.
  • De leerlingen construeren een decoratieve vaas, tekenen naar waarneming en verbeelding.
Sluit aan bij de kerndoelen:

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Aanmelden les

VL Een avontuur in Delfts Blauw, zoek de vaas voor de prinses.pdf