Groep 1-2 en 3

Een avontuur in Delfts blauw - Zoek mee naar de vaas voor de prinses

Voor schooljaar 2017-2018 zijn alle lessen voor het basisonderwijs volgeboekt. Er kunnen geen lessen meer gereserveerd worden. Aanvragen kunnen wel op een reservelijst geplaatst worden.

Een Chinese muis komt op een schip aan in Nederland en kijkt zijn ogen uit: tulpenvelden, molens en weilanden met koeien. In Delft logeert hij bij een muizenfamilie in een atelier waar een vaas voor de prinses wordt gemaakt. Wanneer deze stuk gaat zullen de muizen op zoek moeten naar een nieuwe vaas.

De kinderen verplaatsen zich tijdens deze les in dit spannende verhaal. Op een speelse manier leren ze hoe keramiek wordt vervaardigd en maken ze kennis met iconen van Nederland zoals: Delfts blauw, tulpen en molens. Vervolgens ontwerpen de kinderen hun eigen Delfts blauw en maken zij met de hele groep een tulpenvaas voor de prinses.

Tentoonstelling:

Delfts blauw

Locatie:

Gemeentemuseum Den Haag

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 1,- per leerling

In de klas:

De voorbereidende les is onderaan deze pagina te downloaden, deze wordt ook voor aanvang van de museumles naar school gestuurd. Het kinderkunstboek is via het aanmeldformulier te bestellen.

Lesdoelen:
  • Praten over reizen en cultuurverschillen
  • Kennismaking met geschiedenis
  • Kennismaking met de functie van gebruiksvoorwerpen
  • Leren hoe Delfts blauw wordt gemaakt
  • Tekenen naar waarneming en verbeelding
  • Construeren van een decoratieve vaas
Sluit aan bij de kerndoelen:

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Aanmelden reservelijst

VL Een avontuur in Delfts Blauw, zoek de vaas voor de prinses.pdf