Groep 5, 6, 7 en 8

De wondermachine - Creatief ontwerpen voor de toekomst

Voor het schooljaar 2017-2018 zijn alle lessen voor het basisonderwijs volgeboekt. Er kunnen geen lessen meer gereserveerd worden. Aanvragen kunnen wel op een reservelijst geplaatst worden.

Hout, klei, metaal, plastic – Mensen gebruiken alle denkbare materialen om spullen van te maken. Dat is niet anders met kunstwerken. Klei wordt prachtig keramiek en linnen met verf verandert in een mooi schilderij.

Tijdens deze museumles onderzoeken leerlingen kunstwerken en apparaten in Wonderkamers. Ze leren verschillende materialen herkennen en filosoferen over de waarde daarvan.

Al die materialen zijn ooit uit de natuur gehaald en door mensen bewerkt. Je kunt ze er niet zomaar weer in terug stoppen. Daarom ontwerpen de kinderen zelf een machine voor de toekomst, waarbij duurzaamheid en recycling centraal staan.

Tentoonstelling:

Wonderkamers

Locatie:

Gemeentemuseum Den Haag

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 1,- per leerling

In de klas:

Voorbereidende les is onderaan deze pagina te downloaden.

Lesdoelen:
  • Leren van begrippen rond de thema’s kunst, recycling en duurzaamheid
  • Herkennen van basismaterialen
  • Leren over verwerken van materiaal
  • Inzicht krijgen in werkwijze van kunstenaars
  • Werken in collagetechniek
  • Tekenen naar waarneming
Sluit aan bij de kerndoelen:

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Aanmelden reservelijst

De wondermachine, Creatief ontwerpen voor de toekomst.pdf

Downloaden