Groep 6, 7 en 8

Canon van Nederland. Kunst voor een nieuwe wereld

Voor schooljaar 2017-2018 zijn alle lessen voor het basisonderwijs volgeboekt. Er kunnen geen lessen meer gereserveerd worden. Aanvragen kunnen wel op een reservelijst geplaatst worden.

Als we aan Mondriaan en De Stijl denken, doemt al snel het beeld op van geometrische vormen, strakke lijnen en de primaire kleuren. Tijdens deze museumles ontdekken junior kunstkenners dat dit slechts een deel van het verhaal is.

De vraag die in deze museumles centraal staat is hoe deze kunstenaars – precies 100 jaar geleden – tot hun beroemde composities en ontwerpen zijn gekomen. Om dat te begrijpen moet je niet alleen naar de kunstwerken kijken, maar ook weten wat er toen gebeurde in de samenleving.

De historische Canon van Nederland is het vertrekpunt van deze museumles die gekenmerkt wordt door uitdagende en creatieve verwerkingen. Zo kunnen de kinderen de geleidelijke veranderingen in het werk van de kunstenaars van De Stijl op de voet volgen en verlaten zij als echte kunstkenners het museum.

Voor:

Groep 6, 7 en 8

Tentoonstelling:

Mondriaan en De Stijl

Locatie:

Gemeentemuseum Den Haag

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 1,- per leerling

In de klas:

De voorbereidende les is onderaan deze pagina te downloaden, deze wordt ook voor aanvang van de museumles naar school gestuurd. Het kinderkunstboek is via het aanmeldformulier te bestellen.

Lesdoelen:
  • Kennismaken met De Stijl
  • Volgen van de ontwikkeling in het werk van Mondriaan
  • Filosoferen over de thema’s samenleving en schoonheid
  • Schetsen naar beschouwing en het maken van een compositie
Sluit aan bij de kerndoelen:

kunstzinnige oriëntatie, Nederlands en oriëntatie op jezelf en de wereld.

Aanmelden reservelijst