21 januari 2018 - 14:30 t/m 15:30 / Gratis

Lezing González

door González specialist Tomás Llorens

Julio Gonzalez (1876 - 1942),  L’homme Cactus I (Cactus man I), 1939, Brons, 64 x 27 x 18 cm, Gemeentemuseum Den Haag

Op zondag 21 januari 2018 vindt een Spaanse lezing plaats door González specialist Tomás Llorens. Het Gemeentemuseum organiseert deze lezing in samenwerking met de Ambassade van Spanje in Den Haag en het Instituto Cervantes.

Julio González (1976-1942) werd geboren in Barcelona, maar woonde het grootste deel van zijn artistieke leven in Parijs. Hij groeide op in de goudsmederij van zijn vader, omringd door de artistieke invloeden van het modernistische Catalonië. Rond de eeuwwisseling emigreerde González naar Parijs, waar hij tamelijk laat zijn echte roeping vond en het goudsmeden, schilderen en tekenen inruilde voor beeldhouwen in ijzer. Aan het einde van de jaren '30 had hij een zeer origineel en expressief oeuvre gecreëerd, hetgeen hem een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw maakte. Ondanks het feit dat zijn werk kenmerken vertoonde van het kubisme en het abstracte surrealisme, wilde Julio González absoluut niet geassocieerd worden met deze artistieke stromingen uit zijn tijd. Hij stierf thuis in een Parijse buitenwijk, midden in de oorlog tijdens de Duitse bezetting. Kort na de oorlog werd González erkend als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de moderne tijd en een pionier in de metaalsculptuur, een ambacht dat zich pas echt ontwikkelde in de jaren '50 en '60 in Europa en de Verenigde Staten.

Tomàs Llorens is kunsthistoricus. Hij was zowel directeur van het Nationaal Museum Reina Sofia en van het Museum Thyssen-Bornemisza, beide in Madrid. Tevens is hij auteur van de catalogue raisonne van Julio González. Hij droeg ook bij aan de catalogus Gonzalez, Picasso en vrienden van het Gemeentemuseum Den Haag.

Aanmelden voor de lezing kan vanaf 8 december via marketing@gemeentemuseum.nl.

Datum: zondag 21 januari 2018
Tijd: 14:30 - 15:30
Locatie: aula
Taal: Spaans (er is een Nederlandse tolk aanwezig)
Prijs: gratis op vertoon van een geldig entreebewijs
Spreker: González specialist Tomás Llorens

González, Picasso en vrienden