21 januari 2018 - 14:30 t/m 15:30 / Gratis

Lezing González

door Laura Stamps, conservator van de tentoonstelling González, Picasso en vrienden

Op zondag 21 januari 2018 vindt een lezing plaats door Laura Stamps, conservator van de tentoonstelling González, Picasso en vriendenHet Gemeentemuseum organiseert deze lezing in samenwerking met de Ambassade van Spanje in Den Haag en het Instituto Cervantes.

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt deze lezing niet gegeven door Tomás Llorens, die door omstandigheden verhinderd is. 

Julio González (1876-1942) werd geboren in Barcelona, maar woonde het grootste deel van zijn artistieke leven in Parijs. Hij groeide op in de goudsmederij van zijn vader, omringd door de artistieke invloeden van het modernistische Catalonië. Rond de eeuwwisseling emigreerde González naar Parijs, waar hij tamelijk laat zijn echte roeping vond en het goudsmeden, schilderen en tekenen inruilde voor beeldhouwen in ijzer. Aan het einde van de jaren '30 had hij een zeer origineel en expressief oeuvre gecreëerd, hetgeen hem een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw maakte. Ondanks het feit dat zijn werk kenmerken vertoonde van het kubisme en het abstracte surrealisme, wilde Julio González absoluut niet geassocieerd worden met deze artistieke stromingen uit zijn tijd. Hij stierf thuis in een Parijse buitenwijk, midden in de oorlog tijdens de Duitse bezetting. Kort na de oorlog werd González erkend als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de moderne tijd en een pionier in de metaalsculptuur, een ambacht dat zich pas echt ontwikkelde in de jaren '50 en '60 in Europa en de Verenigde Staten.

Klik hier om u aan te melden voor de lezing. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

 

Datum: zondag 21 januari 2018
Tijd: 14:30 - 15:30
Locatie: aula
Taal: Nederlands
Prijs: gratis op vertoon van een geldig entreebewijs
Spreker: Laura Stamps, conservator van de tentoonstelling González, Picasso en vrienden

González, Picasso en vrienden