14 juli 2018 - 10:00 t/m 17:00 / Gratis

Gratis open dag

Feest aan Zee

In het kader van Feest aan Zee en om te vieren dat de zomerse tentoonstellingen Aan Zee en De Haagse School op Scheveningen zijn geopend, organiseert het Gemeentemuseum op zaterdag 14 juli een open dag van 10.00 tot 17.00 uur. De tentoonstellingen kunnen gratis worden bezocht en er zijn volop activiteiten, waaronder lezingen, rondleidingen en Open Familieatelier.

 

Gratis activiteitenprogramma 

  • Conservator Laura Stamps vertelt op 14 juli tussen 14:00 - 14:45 uur alles over de totstandkoming van Aan Zee, een zomerse tentoonstelling met werken van Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig. Aan het begin van de vorige eeuw verblijven deze schilders graag op het Zeeuwse schiereiland Walcheren, waar zij de mystiek van de bomen, de torens, kerken, duinen, het strand, de zee en de mensen proberen te vangen. Tijdens deze eenmalige lezing leert u over het leven en werk van deze schilders, hun levendige contact met elkaar en de Nederlandse kunststroming het luminisme.

  • Tijdens de open dag wordt er tussen 10:30 - 15:30 ieder uur een rondleiding aangeboden waar u aan kunt deelnemen. Ga samen met een rondleider op ontdekkingsreis langs brede stranden, fraaie duinen en schilderachtige dorpjes, en zie het befaamde Zeeuwse licht weerkaatst in kleurrijke schilderijen met fonkelende lichteffecten. Per rondleiding kunnen er maximaal 20 personen deelnemen. Het is niet mogelijk om tickets te reserveren dus we raden aan om op tijd aanwezig te zijn.

     

  • Tussen 11:00 - 17:00 uur zijn alle kinderen mét hun (groot)ouders/ verzorgers van harte welkom in het atelier. Samen gezellig aan de slag? Dat kan! Laat je inspireren door het thema Aan zee en maak een eigen bootje! 

  • Tijdens de open dag wordt er tussen 10:30 - 15:30 ieder uur een rondleiding aangeboden waar u aan kunt deelnemen. Ga samen met een rondleider op ontdekkingsreis langs brede stranden, fraaie duinen en schilderachtige dorpjes, en zie het befaamde Zeeuwse licht weerkaatst in kleurrijke schilderijen met fonkelende lichteffecten. Per rondleiding kunnen er maximaal 20 personen deelnemen. Het is niet mogelijk om tickets te reserveren dus we raden aan om op tijd aanwezig te zijn.

  • Schuif tussen 10:00 - 17:00 uur aan bij de knutseltafel in de Tuinzaal. Onder begeleiding van onze museumdocenten maak je een schilderij in een gouden lijst of vouw je een eigen bootje! Let op: tussen 10.00 – 11.00 uur & 15.30 – 17.00 uur is er geen begeleiding aanwezig.

  • Tusen 16:00 - 16:45 uur vertelt conservator Frouke van Dijke alles over de totstandkoming van de tentoonstelling De Haagse School op Scheveningen. De Haagse School op Scheveningen is als een reis door het vissersdorp aan de vooravond van grote veranderingen. Langzaam maar zeker ontstaat in het dorp een steeds grotere verwijdering tussen de hardwerkende vissers enerzijds en de flanerende burgerij anderzijds. Dat zie je terug in de werken die de schilders van de Haagse School in Scheveningen (of ‘op’ Scheveningen, zoals de lokale bewoners zeggen) maakten. Zo schildert Jacob Maris (1837 – 1899) bijvoorbeeld de ploeterende vissers, terwijl zijn broer Willem (1844 – 1910) de ezels voor plezierritjes op het strand vastlegt. En Anton Mauve (1838 – 1888) toont zowel de botters die met behulp van paarden op het strand worden getrokken als de elegant geklede badgasten. 

  • Ga aan de hand van het Doe-blad op ontdekkingstocht door het museum. De leukste manier om samen de beroemde schilderijen in het Gemeentemuseum te leren kennen. Het Doe-blad Aan Zee is gratis af te halen bij de informatiebalie.