12 februari 2017 - 10:00 t/m 17:00 / Gratis

Gratis entree op zondag 12 februari

Bart van der Leck, De storm, 1916, olieverf op doek, 118 × 159 cm. Kröller-Müller Museum, Otterlo.

In het weekend van 11 en 12 februari trapt Gemeentemuseum Den Haag het landelijk feestjaar af met de opening van de tentoonstelling Piet Mondriaan en Bart van der Leck – De uitvinding van een nieuwe kunst. Op zaterdag 11 februari is het museum om deze reden de gehele dag gesloten voor publiek, maar op zondag 12 februari is de entree gratis en vinden er diverse feestelijke activiteiten plaats.

Rondleidingen: Piet Mondriaan en Bart van der Leck

Loop mee met één van de rondleidingen over ‘Piet Mondriaan en Bart van der Leck – de uitvinding van een nieuwe kunst’.
Wie bedacht die wereldberoemde kleurencombinatie van rood, geel en blauw? Waarom groeide Mondriaan uit tot ’s werelds beroemdste moderne kunstenaar en werd Bart van der Leck pas veel later een icoon van De Stijl? Onze rondleider zal deze vragen beantwoorden!

Startpunt: verzamelen bij de informatiebalie in de centrale hal. Vol = vol.
Tijden rondleiding: 10.30, 11.30, 13.30, 14.30, 15.30.

Lezing: Piet Mondriaan en Bart van der Leck

Maak deze zondag tijdens de lezing kennis met de twee belangrijkste schilders van De Stijl: Piet Mondriaan en Bart van der Leck. De twee wereldberoemde vrienden stonden aan de basis van grote vernieuwingen in de schilderkunst, waarbij het gebruik van primaire, vrolijke en felle kleuren centraal stond. De wereldberoemde kleurencombinatie van rood, geel een blauw is nog steeds heel geliefd. Maar wie heeft deze unieke ‘signature style’ eigenlijk bedacht? En waarom?

Tijd: 12.30 – 13.15 uur
Locatie: Aula
Spreker: Benno Hillebrand

Muziek: Toine Scholten

Toine Scholten is een Haagse gitarist en vocalist die zijn inspiratie haalt uit Blues en Jazz. Hij is momenteel bezig met zijn debuutalbum “Diversity”.

Daarnaast reist en speelt Scholten door heel Europa. Hij verbreedt zijn Blues- en Jazzroots door verschillende muzikale gebieden te onderzoeken. Toine Scholten heeft gespeeld bij De Wereld Draait Door en was onderdeel van de talentenshow The Best Singer-Songwriter.

Tijd: 11.30 – 12.30 uur

Muziek: Michael Varekamp jazz quintet

Swing en entertainment in de traditie van Louis Armstrong, Duke Ellington en Count Basie!

Michael Varekamp combineert de swing, dynamiek en lyriek van de legendarische jazz musici uit het swingtijdperk. Voeg daarbij de expressieve tenor van de Russische saxofonist Dmitry Shapko (Al Grey, Wynton Marsalis) en het publiek wordt meegenomen op een meeslepende trip door het Amerika van de jaren dertig.

Tijd: 13.30 – 14.30 uur

Muziek: Joseph Pugila

Violist Joseph Puglia vult de Tuinzaal met prachtige klanken. Samen met Jasper Grijpink op klarinet en Ellen Corver op piano brengt hij een ode aan Sol LeWitt. Deze Amerikaanse pionier van Mininal Art is tevens het onderwerp van de tentoonstelling Sol LeWitt. A Tribute (tot en met 9 april 2017 te zien is in het naastgelegen GEM – museum voor actuele kunst). Volgens eigen zeggen was LeWitt verliefd was op het Gemeentemuseum vanwege de architectuur en de vele Mondriaans. Het concertprogramma is gebaseerd zijn idee dat een concept voor een kunstwerk belangrijker is dan de uitvoering ervan.

Tijd: 15.00 – 16.00 uur

Open Kinderatelier

Kinderen mogen tijdens het Open Kinderatelier maken wat ze zelf willen. Inspiratie genoeg in het museum!

Voor: kinderen vanaf 5 jaar
Locatie: kinderatelier Gemeentemuseum Den Haag