16 september 2017 t/m 17 oktober 2017 / Gratis

Evenwicht door strijd

tentoonstelling door studenten van de KABK

Formeel en functioneel - Een culturele reflectie op de samenleving

Op 16 en 17 september nodigen we u uit deel te nemen aan een 2 daagse reis langs de kunst van de 20ste en 21ste eeuw in het Gemeentemuseum. De tentoonstelling 'Evenwicht door strijd' onderzoekt de relatie tussen twee van de beroemdste kunstenaars van De Stijl - Theo van Doesburg en Piet Mondriaan, door tot de kern van hun onenigheid te komen: formaliteit vs informaliteit. Een strijd die voor vele kunstenaars, tijden en bewegingen elementair is.

De tentoonstelling bestaat uit een extra laag bovenop de reeds aanwezige presentatie van het Gemeentemuseum. De tentoonstelling focust op 8 invloedrijke ​kunstenaars’ duo’s en neemt je mee op een reis door hun zoektocht en hun strijd een ​​positie in de samenleving te vinden.

De reis begint bij de 'informele functie' van de architectuur van Le Corbusier, zoekt de grenzen van 'vrijheid van meningsuiting' van Jackson Pollock en Willem De Kooning op, en gaan via de ‘herziening’ van kunst door Pablo Picasso en Marcel Duchamp en naar de 'provocerende vragen' van Jeff Koons, Damien Hirst en vele anderen.

Het event is onderdeel van 100 jaar De Stijl/Mondriaanjaar en behoort tot het onderwijsprogramma ‘Mentaliteit-Geen stijl’ waarbinnen een geselecteerde groep van 20 KABK-studenten Grafisch Ontwerpen en Interieurarchitectuur & Meubelontwerpen, bijna een jaar, hebben samengewerkt in de sfeer van De Stijl: multidisciplinair en met een sterk publiek karakter. De studenten kregen vanaf februari 2017 theorieles van De Stijl-connaisseurs, en werden ondergedompeld in alle aspecten van deze kunststroming: van typografie en meubelontwerpen tot presentatievormen en het gebruik van de publieke ruimte. In samenwerking met Haagse partners zoals het Gemeentemuseum Den Haag en TodaysArt Festival hebben ze hiervoor vijf uiteenlopende evenementen opgezet. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Gemeente Den Haag.