19 april 2017 - 15:30 t/m 16:35 / Gratis

De architectuur en interieurs van De Stijl

Dr. Hetty Berens, conservator, afdeling Erfgoed, Het Nieuwe Instituut, Rijksarchief voor architectuur en stedenbouw, Rotterdam

Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren - Maison particuliere - 1923

Hetty Berens plaatst de architectuur en interieurs van De Stijl in de context van de tijd; de late negentiende eeuw en de vroege twintigste eeuw. Zij put hiervoor uit de rijke collectie van Het Nieuwe Instituut, met werk van Theo van Doesburg, JJP Oud, Cornelis van Eesteren en Jan Wils. Ontwikkelingen op het gebied van hygiëne, techniek, innovatie leiden tot een nieuwe visuele cultuur waar De Stijl uit voortkomt. Ze illustreert dit met schitterende voorbeelden uit het oeuvre van Van Nieukerken, Lauweriks en Berlage. Operatiekamers en graansilo’s vormen de opmars voor een nieuwe Stijl!

Tijd: 15.30 – 16.35 uur
Plaats: Auditorium Gemeentemuseum Den Haag

Rondom 100 jaar de Stijl worden meer lezingen gegeven op verschillende locaties. Het overzicht is hier te vinden: http://www.voorzieningen.leidenuniv.nl/studium-generale/100-jaar-de-stijl/