28 September 2002 till 01 February 2004

Prentenkabinet: Picasso

In het Picassokabinet is een laatste selectie litho’s te zien van Picasso die het Gemeentemuseum het afgelopen jaar in bruikleen heeft gehad. Verschillende thema’s die ook veelvuldig terugkeren in de schilderijen van de kunstenaar komen aan de orde in deze prenten: vrouwen, portretten van kinderen, de stier en het stierengevecht, mythologische onderwerpen en werken waarbij hij zich geïnspireerd heeft op oude meesters.

Anders dan bij een schilderij is het bij dit grafisch oeuvre mogelijk om niet één eindresultaat, maar verschillende versies van een “zelfde” werk te tonen, hetgeen bij een groot kunstenaar als Picasso zeer de moeite waard is. De techniek van de lithografie biedt namelijk de mogelijkheid om tussenstadia van het scheppingsproces – het proces van creëren, weghalen en herscheppen – te bewaren in de vorm van de verschillende staten van een prent. Picasso vervaardigde de litho’s met lithografisch krijt, inkt en penseel, schuurpapier en schraapstaal, soms op zink of steen, een andere keer op speciaal transferpapier. Hij werkte aanvankelijk in het atelier van Mourlot in Parijs en vroeg de ervaren drukkers veelal de techniek op een onconventionele manier te gebruiken om zijn doel te bereiken.

De vroegste prent op de huidige tentoonstelling is een jongenskop uit 1945, dat een zelfportret van Picasso zou kunnen zijn. De twee werken Paloma met haar pop zijn gemaakt in Vallauris in december 1952. Uit 1963 is het Vrouwenhoofd, één van de vele (al dan niet geabstraheerde) portretten van vrouwen die in deze naoorlogse periode zijn ontstaan.

De serie Venus & Amor is naar het schilderij met dezelfde titel uit ca. 1530 van Lukas Cranach de Oudere. In deze serie, die in 1949 in twee dagen is ontstaan, verbeeldde Picasso het onderwerp zowel in een abstracte als in een meer naturalistisch getekende versie. De reeks geeft enig inzicht in de werkwijze van de kunstenaar en laat zien hoe hij – als een postmodern kunstenaar avant la lettre – snel van stijl kon wisselen.

Online ticket sales