Veron Urdarianu Museum voor de kunstenaar / huis voor de geest

Images for this exhibition

• Institution, 2003, installatie met 3 veranderlijke huizen, verf op linnen, 165 x 135 cm.

Afgelopen op 20-02-2005

De architectonische sculpturen van Veron Urdarianu vallen op door hun speelse karakter en multifunctionele mogelijkheden. Het zijn zogenaamde 'actieve huizen' waaruit blijkt dat verandering, beweging en transformatie belangrijke elementen zijn in Urdarianu's werk. In het Gemeentemuseum toont Urdarianu zowel architectonische sculpturen als schilderijen. Centraal staat het bouwsel Museum voor een kunstenaar/Droom van een architect dat met zijn uitschuifbare en uitklapbare delen dertig procent groter kan worden gemaakt. Ingeklapt is het gesloten en in zich zelf gekeerd. Uitgeklapt is het open en licht. De bewoner kan naar gelang zijn stemming het huis veranderen.

Met deze bouwsels schaart Urdarianu zich in de rij van kunstenaars die eveneens utopische bouwsels hebben gemaakt als Constant, Thomas Schütte en Jan van de Pavert. Maar bij Urdarianu houdt die wereld niet op bij de beelden. Ze loopt moeiteloos over in de schilderijen die in dezelfde ruimte worden getoond.