Ontdek het Moderne

Images for this exhibition


  • Claude Monet, Blauwe regen, 1920, olieverf op doek, Gemeentemuseum Den Haag

  • Ernst Ludwig Kirchner, Csardasdanseressen, 1907-1920. Gemeentemuseum Den Haag

Doorlopend

Ontdek de persoonlijke kant van moderne kunst. Ervaar twijfels, worsteling, uitbundigheid, sensualiteit, zoeken naar utopie of spelen als een kind. 

De geschiedenis wordt niet meer verteld als een opeenvolging van gebeurtenissen die als dé waarheid geldt. Nieuwe inzichten leiden tot nieuwe verbanden. De gevoelens of thema’s die horen bij de golfbeweging van politieke, sociale en economische ontwikkelingen zie je terug in de kunst. Het negentiende-eeuwse idee van een museum met strikt chronologische verbanden is echter achterhaald. Als bezoeker wil je zelf een verhaal ontdekken in de kunst. Ontdek het moderne speelt hierop in. 

Nieuwe thema’s

De tentoonstelling is samengesteld op basis van visionaire, poëtische en menselijke kenmerken. Je ontdekt de persoonlijke kant van kunst aan de hand van werken van topkunstenaars als Claude Monet, Wassily Kandinsky, Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Francis Bacon, Constant en Louise Bourgeois. Laat je verrassen door de nieuwe, onderlinge dialogen die tussen de werken tot stand komen. Er is niet zozeer vanuit stromingen gedacht, maar eerder in lijnen van beïnvloeding. Zo zijn nieuwe thema’s ontstaan met onderwerpen als stilstand en beweging, kind en wildeman, traditie en experiment en spel en utopie. 

Internationale trend

Het Gemeentemuseum ziet zichzelf als medium, het draagt kennis, een gevoel of stemming over op de bezoeker. Als bezoeker word je uitgenodigd om de kunst te ontdekken; om je te laten meevoeren in een fantastische wereld van onbegrensde mogelijkheden. Het Gemeentemuseum Den Haag volgt met deze thematische opstelling een trend die op internationaal niveau al was ingezet, bijvoorbeeld door het Londense topmuseum Tate Modern. 

Bij de tentoonstelling is een nieuw boek verschenen getiteld Ontdek het moderne, geschreven door Benno Tempel. Het boek leest als een spannende ontdekkingstocht door de moderne tijd en geeft een inkijk in de levens van kunstenaars, hun persoonlijke verhalen en de tijd waarin zij leefden. (uitgeverij Wbooks, € 19,95