Odilon Redon : Magie in zwart-wit

Images for this exhibition

• Odilon Redon, litho's, collectie Gemeentemuseum Den Haag

Afgelopen op 21-08-2005

Het Gemeentemuseum toont in het prentenkabinet ruim zestig prenten en tekeningen van Odilon Redon (1840 - 1916), één van de belangrijkste Franse kunstenaars van rond 1900. Redon staat vooral bekend om zijn mystieke litho’s, tekeningen en schilderijen, die gekenmerkt worden door hun fantasierijke, dromerige symboliek.

Tot ongeveer 1900 bestaat Redon’s oeuvre uit houtskooltekeningen en litho’s uit zwarte drukinkt, die hij zelf liefkozend benoemt als ‘mes noirs’. In dit werk laat Redon een heel palet aan zwarten tot leven komen, van diep fluwelig zwart tot bijna transparant licht grijs. Uit zijn memoires blijkt dat hij in die tijd vaak geplaagd wordt door nachtmerries en worstelt met het dagelijkse bestaan. Pas op zeer late leeftijd ontdekt hij de meer lichtzinnige kant van het leven en laat hij kleur in zijn werk toe. Inspiratie vindt Redon in de natuur, waaruit hij bepaalde onderdelen nauwgezet in beeld brengt. In de tentoonstelling zijn enkele tekeningen te zien, die naturalistisch van aard zijn. Een absoluut hoogtepunt vormt een zelfportret van omstreeks 1900, waarop de kunstenaar als het ware uit de duisternis naar voren treedt. Vaker echter positioneert Redon objecten die uit de zichtbare natuur afkomstig lijken te zijn in een onwerkelijke, bijna magische context. Niet toevallig zien de latere Surrealisten deze dromerige werken van Redon als hun grote voorbeeld.

Nederland behoort, samen met België, tot de eerste landen buiten Frankrijk waar Redon’s kunst op veel waardering kan rekenen. Het is dan ook hier dat er enkele belangrijke verzamelingen van zijn werk zijn ontstaan. Het Gemeentemuseum heeft niet alleen litho’s en tekeningen in haar verzameling, maar bezit ook vier kleurige schilderijen, die Redon alle op late leeftijd gemaakt heeft. Tijdens de tentoonstelling zullen deze eveneens in het museum te zien zijn.