Mondriaan: Op weg naar abstractie

Images for this exhibition

Afgelopen op 28-03-2014

Op weg naar abstractie laat zien hoe Piet Mondriaan zijn beeldtaal ontwikkelde tussen 1892 en 1914. Begon hij met Hollandse landschappen die aansluiten op de traditie van de Haagse School, al snel ontdekt hij het kubisme om tijdens zijn Parijse periode (van 1912 tot 1914) te experimenteren met stijlen als het pointillisme, fauvisme, expressionisme en geometrisch synthesisme. Door de theosofie beïnvloed schildert hij triptieken met een esoterische lading. Uiteindelijk liet hij het realistische beeld los om ritme, vorm en compositie te onderzoeken.

De 110 getoonde werken komen uit internationale collecties en waren eerder te zien in Musee d’Orsay in Parijs en het Kimbell Museum in Fort Worth, Texas