Karel Appel, Werken op papier 1940-2000

Images for this exhibition

Afgelopen op 02-09-2001

De tachtigste verjaardag van Karel Appel, op vijfentwintig april, is voor het Gemeentemuseum aanleiding voor een groot overzicht van Appels werk op papier. Een bijzondere collectie - 160 stuks - van de eerste kleine landschappen en zelfportretten uit 1940 tot recente studies van fantastische wezens en het vrouwelijk naakt op enorm formaat.

De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door een bijzondere groep tekeningen uit Appels privé collectie, geïnspireerd op het werk van geesteszieken dat hij in 1948 in Parijs zag en waarin hij de spontaniteit en de vrije omgang met vorm en kleur waardeerde. Deze tekeningen beschouwt hij als leidraad voor zijn werk. "Mijn werk houdt alles in, je moet niet in een vakje thuishoren" schreef Appel in 1947 aan Corneille. Uit deze overzichtstentoonstelling van werken op papier blijkt dat deze uitspraak nog steeds geldig is. Gelijktijdig toont het Stedelijk Museum Karel Appel: recente schilderijen en het Cobra museum een overzicht van Appels sculpturen.

Klik hier voor het miniboekje van de tentoonstelling.