De Ouborg Prijs 2007: Zeger Reyers

• Aqua Boogie II

Afgelopen op 13-01-2008

De Ouborg Prijs 2007

De Ouborg Prijs wordt om de twee jaar toegekend aan een Haagse kunstenaar met een oeuvre dat nationaal en lokaal van belang is. De prijs, genoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956), is de stadsprijs voor beeldende kunst van Den Haag, die bestaat uit een bedrag van € 4750, een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag en een publicatie verzorgd door Stroom Den Haag. De Ouborg Prijs 2007 is door de jury toegekend aan Zeger Reyers (1966), ongetwijfeld een van de meest opmerkelijke hedendaagse kunstenaars van dit moment.

Zeger Reyers

Zeger Reyers (1966) studeerde van1990 t/m 1995 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en werd vooral bekend met zijn installaties waarbij hij ruimten liet begroeien met paddenstoelen en schimmels. Voor de tentoonstelling ‘Breeze of air/ Hortus Conclusus’ in het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With (2001) entte hij oesterzwammenbroed op oude (kantoor)apparatuur. De serie foto’s onder de titel Volumes (ook uit 2001) toont diverse objecten waaruit paddenstoelen groeien. De zwammen zijn gefotografeerd op het weelderige hoogtepunt van hun bestaan.

Natuurlijke processen

Uit het oeuvre van Reyers spreekt zijn fascinatie voor de natuurlijke processen van groei, bloei en verval. Zijn interesse voor voedsel en eten hangt hiermee samen. Zo maakte hij in 2001 voor het eerst zijn zogenaamde Mosselstoel. Hiervoor werden Parijse terrasstoeltjes die hij in de Oosterschelde plaatste, geoogst en klaargestoomd in een speciaal daarvoor ontwikkelde pan, waarna het publiek de mossels dagvers van de stoel kon ‘plukken’.
In 2004 liet hij voor het werk Aqua Boogie de laagst gelegen zaal van het GEM, museum voor actuele kunst, onder water lopen. Bij het betreden van de zaal kwamen bezoekers in een ruimte terecht met een geheel eigen geur, klank en vochtigheid. Reyers creëerde een nieuwe biotoop geïmporteerd op een plek waar deze een groot bestaansrecht heeft. Volgens de kunstenaar eigenlijk meer dan de museumzaalfunctie die de ver onder het maaiveld gesitueerde ruimte nu heeft. De installatie Hard Water (2003) die nog in 2006 in het Gemeentemuseum te zien was in de tentoonstelling van de Bouwfonds Kunstcollectie is een ander hoogtepunt uit zijn oeuvre. Reyers heeft hiervoor met een grote hoeveelheid borden, schotels en schalen van wit Mosa porselein een chaotische stapeling gecreëerd die ook wel doet denken aan zwammen die tegen de muur opgroeien. In zekere zin heeft hij in deze installatie zijn werkwijze omgedraaid: met behulp van ‘geproduceerd’ materiaal een natuurlijk proces gesuggereerd in plaats van het daadwerkelijk te laten plaatsvinden.
Voor ‘Onder ons’ gebruikt Zeger Reyers zijn immer groeiende verzameling gevonden matrassen. Op deze matrassen is van alles gebeurd; van geboorte tot sterven. Uit de matrassen, die een doordruk van het leven zelf zijn, snijdt hij de vlekken en behandelt die als schilderijen.
Aan de installatie Aqua Boogie II die Reyers speciaal voor de tentoonstelling in het Gemeentemuseum ter gelegenheid van de Ouborg Prijs gemaakt heeft, liggen eveneens menselijke en natuurlijke processen te grondslag. Aqua Boogie II is gerealiseerd met de financiële steun van Fonds BKVB en Stroom Den Haag. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Gelijktijdig is in Galerie Maurits van de Laar van 9 november t/m 9 december werk van Zeger Reyers te zien ( www.galeries.nl/mvdl).