De Ateliers DEBUUT SERIE: Alex Dordoy

Courtesy of the artist and Grimm Gallery

• Work in progress, 2014
    Courtesy of the artist and Grimm Gallery

• Congsumer (MacBook Pro) | detail, 2014, Jesmonite, fibreglass, toner transfer, oil, MacBook Pro, 155 x 36 x 31 cm, Zabludowicz Collection.
    Image courtesy of The Artist and The Modern Institute/Toby Webster, Ltd, Glasgow Photo : Ruth Clark

Mogelijk gemaakt door Outset Netherlands
Nu t/m 23-11-2014

De hechte band die De Ateliers in Amsterdam en het Gemeentemuseum Den Haag al lange tijd onderhouden is vorig jaar bekrachtigd door De Ateliers DEBUUT SERIE. Drie jaar lang organiseert het museum de eerste Nederlandse, museale solotentoonstelling van een kunstenaar die de Ateliers heeft doorlopen, hét instituut voor jong talent in de kunst in Nederland. Dit mooie initiatief is mede mogelijk gemaakt door Outset Netherlands en met dank aan de Stichting Niemeijer Fonds. Alex Dordoy (Newcastle, 1985) is de tweede kunstenaar in de reeks. Zijn solotentoonstelling is van 28 augustus t/m 23 november 2014 te zien in de Projectenzaal.

Het Gemeentemuseum Den Haag hecht er grote waarde aan om naast de unieke collectie klassiek moderne kunst ook werken van nieuwe, aanstormende kunstenaars te tonen. Deze samenwerking met De Ateliers en het partnerschap met Outset Netherlands maakt het mogelijk om toptalent zoals Alex Dordoy een podium te bieden. Dordoy is opgeleid aan de Glasgow School of Art en doorliep twee jaar lang De Ateliers. Dordoy combineert ambachtelijke technieken met hoogwaardige technologie. Bestaande voorwerpen, foto’s, afbeeldingen en patronen bewerkt en manipuleert de kunstenaar door middel van Photoshop, waarna hij ze uitwerkt in schilderijen of in sculpturen van gips, siliconen of jesmonite. In de Projectenzaal toont hij nieuwe werken die een samenhangend geheel vormen.

Dordoy heeft een serie schilderijen gemaakt die zijn gebaseerd op voorstellingen uit een computerspel, een app, die Dordoy op zijn mobiele telefoon speelt. Snapshots daarvan heeft hij in Photoshop bewerkt en vervolgens op doek geschilderd. Op de schilderijen zijn lege, gestileerde kantoorruimtes afgebeeld met vensters die uitzicht bieden op een anonieme stedelijke omgeving. De doeken functioneren eveneens als grote ramen, waar de toeschouwer de contouren van het schilderij ziet en daarna via de vensters een blik kan werpen op de stad daarachter. Hierdoor ontstaat een ruimtelijke gelaagdheid, die wordt versterkt door de menselijke maat van de schilderijen. De toeschouwer loopt langs de fictieve, geschilderde ruimtes en wordt erin betrokken. Wanneer je erlangs loopt, lijkt het alsof je door foto’s op je telefoon scrolt of een landschap voorbij ziet schieten vanuit de trein. Doordat details ontbreken, kun je echter geen specifieke plaats of tijd vaststellen.

De ‘plinth works’, sculpturen, bestaan telkens uit een hoge sokkel waarop een object, zoals de oude laptop of gymschoenen van Dordoy, wordt geplaatst. Hij geeft de gebruikte, geconsumeerde objecten een tweede leven en een nieuwe betekenis. Dordoy onderzoekt hoe objecten in verschillende tijden en contexten wisselende associaties oproepen en zo een nieuwe betekenis kunnen krijgen.

De Ateliers & Outset Netherlands
De Ateliers is een onafhankelijk kunstenaarsinstituut. Kunstenaars vanuit de hele wereld werken aan deze prestigieuze instelling in een eigen atelier in het monumentale gebouw in Amsterdam. Iedere dinsdag kunnen zij rekenen op begeleiding van geroemde en prominente kunstenaars en critici. De artistieke begeleiding vanuit De Ateliers is in handen van de internationaal zeer gerenommeerde kunstenaars. De Ateliers heeft in de loop der jaren al veel topkunstenaars afgeleverd, zoals Urs Fischer, Joep van Lieshout, Aernout Mik, Matthew Monahan, David Bade en Robert Zandvliet.

Outset Contemporary Art Fund heeft sinds haar oprichting in 2003 wereldwijd talrijke hedendaagse kunstprojecten ondersteund, waaronder museale aankopen, tentoonstellingen, opleidings- en Artist in Residence programma’s en publicaties. De organisatie is nu actief in zeven verschillende landen en wordt gedragen door een internationaal netwerk van particulieren, die actief bij de hedendaagse kunst betrokken zijn. Door middel van gallery tours, atelierbezoeken, gesprekken en reizen langs musea en galeries wordt hun interesse in hedendaags kunst verder ontwikkeld naar een meer diepgaande kennis en begrip van het culturele veld.