Coco - of het kleine zwarte jurkje

Images for this exhibition

Omslag kinderboek, Coco – of het kleine zwarte jurkje, Annemarie van Haeringen, 2013

Prachtig prentenboek over Coco Chanel
Nu t/m 21-04-2014

Het kleurrijke levensverhaal van Coco Chanel inspireerde veelbekroond prentenboekillustrator- en schrijver Annemarie van Haeringen tot het nieuwe prentenboek Coco – of het kleine zwarte jurkje. Dit juweeltje onder de prentenboeken is het elfde deel uit de serie kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold en verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Chanel: de legende die van 12 oktober t/m 2 februari 2014 in het museum te zien is.

Coco – of het kleine zwarte jurkje neemt je mee op een adembenemende reis door het leven van Coco Chanel. Het prachtige prentenboek is niet alleen leuk voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Want wie kent de ‘Little Black Dress’, het Chanel-mantelpakje en Chanel No.5 niet? Met haar revolutionaire ontwerpen veranderde Gabrielle ‘Coco’ Chanel (1883-1971) de vrouwelijke garderobe in de 20e eeuw. Chanels bijzondere levensloop, van ‘rags to riches’ spreekt al generaties tot de verbeelding en inspireert nog steeds. Het ontroerende verhaal van Annemarie van Haeringen oogt als een modern sprookje. De kleine Coco groeit op in een weeshuis waar ze onder leiding van haar zwartgeklede ‘tantes’ hard moet werken voor de kost. Maar ze leert er ook naaien en borduren. Op haar achttiende moet ze een baantje zoeken. De wereld ligt voor haar open. En één ding weet Coco heel zeker: ze wil nooit, nooit meer arm zijn.

Vanaf 12 oktober is het prentenboek voor €14,95 verkrijgbaar bij (kinder)boekhandels in het land en in de museumwinkel van het Gemeentemuseum Den Haag. In de kindermuseumzaal wordt een tentoonstelling ingericht met de originele illustraties van Annemarie van Haeringen, gecombineerd met bijpassende objecten uit het verhaal. Elke zondag van 12:00 tot 16:00 uur is er gratis open kinderatelier voor kinderen vanaf 5 jaar.

Annemarie van Haeringen zal bij veel Nederlandse kinderen bekend zijn door haar boeken De Prinses met de lange haren, Malmok, Beer is op vlinder en de serie rondom Kleine Ezel. Haar illustraties zijn helder van kleur en nemen de lezer mee in een betoverende wereld. Van Haeringen is meervoudig Gouden Penseel-winnares en won voor Het begin van de zee een Zilveren Griffel.