Zilveren Penseel voor Coco

14-07-2014

Op 26 juni werd tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel de winnaar van de Zilveren Penseel bekendgemaakt. De prijs ging naar Coco of het kleine zwarte jurkje van veelbekroond prentenboekillustrator en schrijver Annemarie van Haeringen. De jury: "Coco of het kleine zwarte jurkje heeft een kracht die maar weinig prentenboeken hebben. De jury zegt chapeau, voor dit meesterwerk". Dit juweeltje onder de prentenboeken is het elfde deel uit de serie kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold.

Coco – of het kleine zwarte jurkje neemt je mee op een adembenemende reis door het leven van Coco Chanel. Het prachtige prentenboek is niet alleen leuk voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Want wie kent de ‘Little Black Dress’, het Chanel-mantelpakje en Chanel No.5 niet? Met haar revolutionaire ontwerpen veranderde Gabrielle ‘Coco’ Chanel (1883-1971) de vrouwelijke garderobe in de 20e eeuw. Chanels bijzondere levensloop, van ‘rags to riches’ spreekt al generaties tot de verbeelding en inspireert nog steeds. Het ontroerende verhaal van Annemarie van Haeringen oogt als een modern sprookje. De kleine Coco groeit op in een weeshuis waar ze onder leiding van haar zwartgeklede ‘tantes’ hard moet werken voor de kost. Maar ze leert er ook naaien en borduren. Op haar achttiende moet ze een baantje zoeken. De wereld ligt voor haar open. En één ding weet Coco heel zeker: ze wil nooit, nooit meer arm zijn. 

Het prentenboek is voor € 13,95 verkrijgbaar bij (kinder)boekhandels in het land en in de museumwinkel van het Gemeentemuseum Den Haag.