Winnaars ZomerExpo

ZomerExpo 2013 ten einde
16-09-2013

ZomerExpo, de grootste landelijke beeldende kunsttentoonstelling met open inschrijving van het Gemeentemuseum Den Haag en Stichting ArtWorlds, was dit jaar met het hoge aantal aanmeldingen, 70.000 bezoekers en 70 verkochte werken een ongekend succes. Op zaterdag 14 september zijn de BankGiro Loterij kunstprijzen tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt.

Conservator Hans Janssen kijkt enthousiast terug op deze derde editie van de ZomerExpo. “De diversiteit van de kunstwerken was dit jaar enorm. ZomerExpo2013 Aarde is een groot succes, mede dankzij de betrokkenheid van het publiek zowel voor het stemmen op de kunstwerken, als voor de primeur van dit jaar: de verkoop van de werken waarbij een percentage van de opbrengst door Stichting ArtWorlds wordt gebruikt om volgende edities van de tentoonstelling te financieren”.

Groene Prijs

ZomerExpo 2013 Aarde daagde kunstenaars uit om een ‘groen’ kunstwerk te maken. Gekeken werd naar het meest originele hergebruik van bestaande materialen en de meest innovatieve visie op het vraagstuk van recycling. Jeroen Branderhorst van BankGiro Loterij reikte de prijs ter waarde van € 2.500,-  uit aan een dolgelukkige  Demiak (Den Haag, 1967) met het werk Galveston, 1900. “Een werk dat eigenlijk nauwelijks het natuurlijke stadium is ontgroeid. Met behulp van een beetje lijm en karton, beide voortreffelijk afbreekbaar, tovert het een wereld tevoorschijn die verslag doet van catastrofale situaties waarbij het geweld van de natuur alle fundamenten heeft weggeslagen”.

Oplageprijs

Vanwege de bijzondere aanpak van het project en de fraaie uitvoering, waarbij vorm en inhoud, werk en context, uitvoerders en kopers, kunstenaar en publiek op een bijzondere manier met elkaar zijn verbonden heeft de jury gekozen voor Schatgraven van Peter de Krom (Hoek van Holland, 1981). De kunstenaar heeft voor zijn werk een plek afgebakend op het strand van 30 m2 en daar een schatkistje met 1000 Euromunten begraven. Vervolgens verzamelden zich daar 150 mensen die met de handen mochten graven naar het kistje. De kunstenaar financiert zijn project door tien opnames van het graafproces te verkopen, in een unieke oplage van slechts één foto.

Museumprijs

De jury heeft de Museumprijs dit jaar toegekend aan Desert Patrol 2 van Celine van den Boorn (Amsterdam, 1978). “Door een geweldige artistieke ingreep kan voelbaar worden gemaakt hoezeer de impact van de mens een invloed heeft op een hem vreemde omgeving. Het is alsof angst, misplaatstheid, de risico’s en uitzichtloosheid van de politieke situatie allemaal samenkomen in dit beeld”.

Publieksprijs

Het hoogtepunt van de avond was de publieksprijs van € 10.000. Veel bezoekers hebben de tentoonstelling bezocht en een stem uitgebracht op hun favoriete werk. In totaal zijn er 4355 stemmen uitgebracht. 283 stemmen gingen naar een organisch beeld van staal, een gelast wandsculptuur van Henny van der Meer (Culemborg, 1951). Met tranen in haar ogen nam ze haar prijs in ontvangst. “Ik ben heel emotioneel, maar ook heel erg blij met de waardering van het publiek”. Van der Meer maakt al jaren objecten van gelastte metalen die lijken op de takken en wortels van bomen. Ze knipt, snoeit en duwt het werk in de vormen, en geeft het vrijheid om te kunnen groeien.

Na de uitreiking kreeg iedereen nog een keer de mogelijkheid de expositie te bekijken. Het was druk rond de winnende werken. Er werd gediscussieerd, gepraat en de kunstenaars wisselde onderling hun ervaringen uit van het afgelopen jaar. Het slotfeest is gevierd, de ZomerExpo 2013 was een fantastische editie en is nu voorbij. Alle kunstenaars en iedereen die zich heeft ingezet hartelijk dank!

Nu op naar ZomerExpo 2014 met als thema 'Licht'. Vanaf 15 november 2013 is de inschrijving geopend. Meer informatie: www.zomerexpo.nl