Weekendschool in het Gemeentemuseum

Weekendschool
Les krijgen van een advocaat, dokter, journalist of kunstenaar
11-02-2014

Les krijgen van een advocaat, dokter, journalist of kunstenaar? Dat kan op de Weekendschool. Ambitieuze kinderen van 10 tot 14 jaar die vanuit huis niet vanzelfsprekend in aanraking komen met onderwerpen zoals wetenschap, cultuur en techniek schrijven zich in en volgen lessen op zondagen. Ze krijgen hier een breed beeld van de wereld en worden uitgedaagd hun grenzen te verleggen, verder te kijken, meer te durven en te doen.

Musea saai? Echt niet!
Het Gemeentemuseum werkt al lange tijd samen met de Weekendschool Den Haag. We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk kinderen en jongeren kennis te laten maken met kunst. Er is genoeg te zien en te beleven: speciale kindertentoonstellingen, workshops in het Open Kinderatelier en gamen in de vernieuwde Wonderkamers. Gemeentemuseum Den Haag is een avontuurlijke plek waar je je de hele dag kunt vermaken en dan heb je waarschijnlijk nog niet eens alles gezien! Naast leuk en leerzaam is het museum ook een goedkoop uitje, kinderen tot en met 18 jaar betalen geen entree.

Op zondag 2 februari vindt het eerste onderdeel van het driedaagse blok ‘Beeldende Kunst’ van Weekendschool Den Haag plaats. Bij binnenkomst bewonderen de kinderen het prachtige Art Deco museumgebouw. Ze krijgen vandaag een bijzonder kijkje achter de schermen. In het schilderijendepot 7 meter onder de grond, dat normaliter niet toegankelijk is voor bezoekers, spreekt de groep uitgebreid met de directeur, conservator, het hoofd van de technische dienst en met drie kunstenaars. In de tentoonstellingsruimten kijken ze hun ogen uit en ontdekken verschillende soorten kunstwerken, van schilderijen en foto's tot beeldhouwwerken. Wat is kunst nu eigenlijk precies? Moet het altijd mooi zijn, duur en knap gemaakt? Het samen met de kunstenaar en conservator naar kunst kijken, geeft een heel andere kijk. Wat zie je? Je kijkt naar hetzelfde en bijna iedereen ziet wat anders. In de tram terug praten de kinderen over wat ze allemaal gezien hebben. “Je moet eigenwijs zijn om directeur te kunnen worden’ en ‘kunst is kunst omdat het anders is’, is enorm blijven hangen bij de groep.

Deze week gaan de kinderen aan het werk met de verschillende kunstenaars in hun ateliers. Na een workshop op zondag 16 februari over wat er komt kijken bij het maken van een tentoonstelling door de conservator mode en hoofd Educatie van het Gemeentemuseum Den Haag volgt op dezelfde dag een eindpresentatie in Theater De Vaillant, waarbij de ouders worden rondgeleid over de tentoonstelling met eigen werk.