Nieuwe website Mondriaan

Gemeentemuseum en RKD bundelen krachten
07-03-2013

Het Gemeentemuseum Den Haag en het RKD lanceren op 7 maart, de geboortedag van Piet Mondriaan (1872-1944), de gezamenlijk ontwikkelde website www.mondriaan.nl. Op de website worden de kunstwerken van Mondriaan van het Gemeentemuseum en de documentatie over de kunstenaar uit het RKD samen ontsloten. Mondriaan.nl is daarmee de grootste en meest uitgebreide website over het leven en werk van Piet Mondriaan. Het doel van dit nieuwe digitale platform is om het publiek gekwalificeerde en veelzijdige informatie over deze iconische kunstenaar aan te bieden en de verspreide gegevens met elkaar te verbinden. Zo kan de bezoeker op interactieve wijze kennisnemen van interessante biografische gegevens, brieven, foto’s en kunsthistorische toelichtingen op talrijke werken.

De lancering is het begin van de verdere ontsluiting van archief- en documentatiemateriaal, zoals manuscripten, de correspondentie van Piet Mondriaan en artikelen over bijzondere onderwerpen. Zo is vanaf 7 maart de niet eerder gepubliceerde horoscoop, die Piet Mondriaan in 1911 liet trekken, op de website te vinden. Dit unieke document maakt deel uit van Mondriaans persoonlijke archief dat in 2012, dankzij de welwillende steun van meerdere fondsen en particulieren, door het RKD kon worden verworven. Een deel van het Mondriaan-archief is de komende maand te zien in het Gemeentemuseum Den Haag in de vleugel ‘Mondriaan & De Stijl’. De website is mede mogelijk gemaakt door genereuze bijdragen van het Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Gemeente Den Haag en enkele particulieren.