Nieuwe aanwinst: Frans Zwartjes

29-11-2012

Frans Zwartjes (Alkmaar, 1927) maakte in de jaren zestig furore met zijn eigenzinnige en onnavolgbare artistieke zwart-wit films. Zwartjes, die filmer, musicus, vioolbouwer, tekenaar, schilder en beeldhouwer is, kwam in zijn film en fotografie tot de meest intense vorm. Tot nu toe stond Frans Zwartjes bekend als filmmaker en niet als fotograaf. Daar komt nu verandering in.

Een unieke kans maakte het mogelijk om via galerie Van Zoetendaal in Amsterdam ca. 400 foto’s uit de periode 1968 – 1975, zijn eerste film én found storage, met onuitgevoerd ruw materiaal, te verwerven. In 1991 won Zwartjes de eerste Ouborg Prijs, voor zijn filmoeuvre. Sindsdien heeft het Gemeentemuseum zijn kans afgewacht om deze belangrijke kunstenaar een goede plek in de collectie te geven. In 2013 zal in GEM, museum voor actuele kunst, een tentoonstelling aan Frans Zwartjes worden gewijd.