Museum+Heritage Award Wonderkamers

12-05-2014

De Wonderkamers van het Gemeentemuseum Den Haag zijn genomineerd voor een International Museum+Heritage Award. De Museum+Heritage Award for Excellence  is een  prijs voor het meest inspirerende bezoekersproject in de museum- en erfgoedsector. Jaarlijks reikt Museum+Heritage prijzen uit in verschillende categorieën, waaronder  ‘tijdelijke tentoonstelling’, ‘innovatie’ en ‘marketing’. De Wonderkamers, een unieke museumgame en uitje voor de hele familie,  is genomineerd in de categorie ‘internationaal’.

Sinds 2009 reikt het Britse Museum+Heritage jaarlijks de Museum+Heritage Awards uit aan innovatieve en inspirerende attracties in de museum- en erfgoedsector. Dit gebeurt onder andere in de categorieën ‘Best Customer Service Award’,  ‘Marketing Campaign’, ‘Permanent Exhibition’, ‘Temporary or Touring Exhibition’,  ‘Project on a Limited Budget’, ‘Innovations Award’ en ‘International Award’. Wonderkamers van het Gemeentemuseum Den Haag is samen met onder andere het Red Star Line museum (Antwerpen) en het Nationale Archief (Den Haag) in deze laatste categorie genomineerd. In 2013 won het Fram Museum uit Oslo met een interactieve attractie rondom het Noorderlicht de International Award.

Internationale erkenning Wonderkamers

De nominatie is de tweede in korte tijd. Deze maand sleepte Wonderkamers ook al een SPIN Award in de wacht. Het museum is blij met de (internationale) erkenning. Wonderkamers is een uniek project in Europa en voor kunstmusea een innovatie. Kinderen maken samen, of met hun ouders of familie op interactieve wijze kennis met beeldende kunst, kunstnijverheid, architectuur en mode. Kinderen spelen zelf de hoofdrol in hun eigen museumgame. Directeur Benno Tempel: “Wonderkamers is uniek in Europa en geeft een nieuwe dimensie aan het traditionele museumbezoek. Dit is een fantastisch uitje voor gezinnen of grootouders met kleinkinderen. Kinderen tot en met achttien jaar mogen bovendien gratis naar binnen.”

Dans met Mondriaan op de Boogiewoogie

Sinds de opening van Wonderkamers hebben al  duizenden kinderen en hun familie Wonderkamers bezocht. Ook vele schoolklassen speelden al de populaire museumgame. In dertien spectaculair vormgegeven ruimtes ontvouwt zich een wondere wereld waarin bijvoorbeeld op de catwalk kan worden geparadeerd en waar, onder aanmoediging van niemand minder dan Mondriaan zelf, op het ritme van de Boogie Woogie kan worden gedanst. Bijzonder is dat de bezoekers tijdens de game in aanraking komen met échte kunst,  afkomstig uit de collectie Ria & Lex Daniëls.

Wonderkamers is volledig tweetalig (Nederlands en Engels. Kinderen tot en met 18 jaar betalen geen entree en als de (groot)ouders een Museumkaart hebben, is het bezoek dus helemaal gratis. Na het bezoek kunnen bezoekers thuis op een speciale website hun eigenhandig ingerichte museumzaal of zelf ontworpen cover van een modetijdschrift terugkijken en delen via social media.

Wonderkamers is een productie van het Gemeentemuseum Den Haag, Kiss the Frog en Kossmann.dejong en mede mogelijk gemaakt door Het Mondriaanfonds, BankGiro Loterij, SNS Reaal Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds 1818, Wecycle en Samsung.