Mondriaan Kwartet

Liefde & Inspiratie: Kwartet over de vrouwen in het leven van Piet Mondriaan
08-02-2013

Piet Mondriaan wordt vaak voorgesteld als een monnik die een teruggetrokken leven leidde, gewijd aan de kunst. De werkelijkheid was anders. Hij was een van de meest moderne en vooruitstrevende Nederlanders van de twintigste eeuw. Hij bezocht Parijs en New York, wat in zijn tijd bijzonder was. Hij hield van gezelschap, van discussies over kunst en over moderniteit. Hij danste graag, genoot van goede gesprekken en… van mooie vrouwen.

Dat laatste vormde voor het Gemeentemuseum Den Haag de aanleiding om op speelse wijze een ander daglicht op de kunstenaar te werpen. Vanaf Valentijnsdag is in de museumwinkel onder de noemer Liefde & Inspiratie het Mondriaankwartet verkrijgbaar, gewijd aan 52 vrouwen in het leven van de kunstenaar. De vrouwen die in het kwartet voorkomen, zijn onderverdeeld in dertien categorieën, gebaseerd op het soort relatie dat ze met Mondriaan onderhielden. Zo zijn er bijvoorbeeld danseuses, aanbidsters, muzikale vriendinnen en dames met wie hij nachtelijke wandelingen maakte. Het kwartet is vanaf 14 februari voor € 12,95 te koop in de museumwinkel. 

Het Gemeentemuseum Den Haag brengt dit kwartet uit in samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.