Minister Bussemaker verwelkomt 75.000ste deelnemer Museum Plus Bus

11-06-2013

Vanochtend werd de 75.000ste deelnemer van Museum Plus Bus feestelijk welkom geheten in Gemeentemuseum Den Haag. Jet Bussemaker, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, onthulde samen met de 75.000ste deelnemer een reproductie van haar favoriete kunstwerk uit het museum dat voor de komende maand op de bus geplakt is. ‘Vuurtoren bij Westkapelle’ van Piet Mondriaan is begin 2013 gerestaureerd met financiële steun van de BankGiro Loterij, tevens founder van de Museum Plus Bus.

Minister Jet Bussemaker: "Het is voor mij een groot genoegen om de 75.000ste deelnemer te verwelkomen. Ik gun iedereen een leven met kunst en cultuur. Het is geweldig dat mensen die anders niet in een museum komen dankzij dit initiatief van samenwerkende musea de kans krijgen te genieten van ons erfgoed”. De 75.000ste deelnemer, mevrouw Tol-Runderkamp uit Volendam geniet van alle aandacht: "Het is prachtig dat dit zo voor ons georganiseerd wordt". Na het vertrek van de minister vervolgde de groep senioren zijn bezoek aan het museum.

Op initiatief van zeven musea werd in 2008 de Museum Plus Bus opgericht. Het project biedt senioren die daar niet meer zelfstandig toe in staat zijn een cultureel dagje uit. Sinds maart 2012 zijn er vijf musea bijgekomen en rijden er twee bussen. De deelnemende musea van de Museum Plus Bus zijn: Cobra Museum voor Moderne Kunst, Gemeentemuseum Den Haag, Hermitage Amsterdam, Joods Historisch Museum, Kröller-Müller Museum, Mauritshuis, Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Het Valkhof, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum, TwentseWelle en het Van Gogh Museum.

Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag, is erg enthousiast over het project: “Gemeentemuseum Den Haag richt zich op een zo breed mogelijk publiek, het is een museum van en voor iedereen! Daarom vinden wij het fantastisch om te zien hoeveel senioren naar het Gemeentemuseum Den Haag kunnen komen dankzij de Museum Plus Bus. Juist voor deze groep mensen is zo'n uitje als dit hét hoogtepunt van de week".

De BankGiro Loterij maakt de Museum Plus Bus vanaf de start in 2008 financieel mogelijk. Dankzij hun genereuze steun is de Museum Plus Bus in staat om het arrangement (entree, koffie/thee en rondleiding) gratis aan te bieden. Sinds de toekenning van de financiering in 2007 volgden een verlenging en vervolgens een driejarig beneficiëntschap voor de Museum Plus Bus. De BankGiro Loterij zorgt er voor dat het project in ieder geval tot 2015 landelijk doorgang vindt.