Bridget Riley Wint Sikkensprijs 2012

Nu te zien bij Gemeentemuseum Den Haag
28-10-2012

Als eerste vrouwelijke kunstenaar in de geschiedenis wint Bridget Riley (GB, 1931) de Sikkensprijs. Zij is een van de belangrijkste Britse beeldende kunstenaars en ontvangt deze prestigieuze kleurprijs voor de consistente manier waarop zij in de laatste vijf decennia kleur gebruikt in haar werk.

De zuiverheid, subtiliteit en precisie van haar kleurgebruik hebben geleid tot een sensationeel oeuvre, waaruit een nieuwe generatie kunstenaars inspiratie haalt. Tegelijkertijd heeft zij aangetoond in staat te zijn een breed publiek aan te spreken met haar abstracte werk.

De prijs is uitgereikt op zondag 28 oktober in het Gemeentemuseum in Den Haag. Het laudatio is uitgesproken door John Elderfield, emeritus curator at large van het Museum of Modern Art in New York. Tijdens de prijsuitreiking is de Mondriaanlezing 2012 gehouden door neurowetenschapper Dick Swaab. In het Gemeentemuseum opent tegelijkertijd een tentoonstelling met werk van Bridget Riley, met als hoogtepunt een muurtekening van bijna 20 meter lang en 4 meter hoog.