Bijzondere aquarel Van Gogh

toegevoegd aan tentoonstelling Herkomst: Ivo Bouwman
19-04-2013

Lange tijd was De tuin van de pastorie met figuren, een aquarel van Vincent van Gogh uit november 1885, verborgen voor het grote publiek. Op de TEFAF is hier verandering in gekomen, toen de Haagse kunsthandelaar Ivo Bouwman het werk aanbood. Vanaf deze week is de aquarel toegevoegd aan de tentoonstelling Herkomst: Ivo Bouwman in het Gemeentemuseum Den Haag.

Het werk is interessant binnen het oeuvre van Van Gogh. Het is het voorbeeld voor een groot, verloren gegaan schilderij, dat alleen bekend is van slechte zwart-wit reproducties. Ook is de aquarel het eerste experiment met een onderwerp dat hij ook in Parijs en Arles zou uitbeelden: wandelende figuren en paartjes in een aantrekkelijke tuin of een dichterlijk park. 

Herkomst: Ivo Bouwman;

Werken van Van Gogh, maar ook van bijvoorbeeld Monet, Isaac Israels, Van Dongen, Jongkind en Breitner hebben het predicaat ‘Herkomst: Ivo Bouwman’. De Haagse kunsthandelaar en beëdigd taxateur is gespecialiseerd in Nederlandse en Franse schilderijen rond 1900. Hij heeft in de afgelopen veertig jaar veel fraaie werken verkocht aan particulieren, organisaties en musea. Naar aanleiding van zijn jubileum heeft het Gemeentemuseum  Bouwman gevraagd een selectie topstukken te tonen die hij in de loop der jaren heeft verkocht. Het resultaat mag er zijn: Herkomst: Ivo Bouwman is weliswaar een kleine tentoonstelling, maar bezoekers kunnen zich in de intieme setting van het Willem Cordia kabinet lange tijd vergapen aan zo’n 25 pareltjes.